Burgemeester Emmen pleit voor verhuizen raadszaal: Raadsleden horen niet op twee hoog achter te vergaderen

De huidige raadszaal in Emmen (Rechten: RTV Drenthe)
De huidige raadszaal in Emmen (Rechten: RTV Drenthe)
EMMEN - Als het aan burgemeester Eric van Oosterhout ligt, verhuist de Emmer raadszaal van de tweede verdieping van het gemeentehuis naar de begane grond.
"Raadsleden horen niet op twee hoog achter te vergaderen", aldus Van Oosterhout, tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van de gemeente Emmen.
De Emmer burgemeester ziet daarom het liefst de raadszaal op de begane grond. Ook is in zijn ogen de huidige opstelling verkeerd. "Het is een soort theateropstelling. De raadsleden kijken naar de burgemeester en wethouders en kijken tegen ruggen van andere raadsleden aan. De vergaderingen zijn er ook voor om met elkaar in gesprek te gaan en niet alleen met het college", legt Van Oosterhout uit.
Het trouwpaviljoen zou volgens Van Oosterhout een geschikte locatie zijn, maar deze moet dan wel verbouwd worden. "We hebben straks eerst verkiezingen en daarna wil ik daar met de nieuwe raad over in gesprek gaan."

'Het moet geen huisartsenpost plus worden in Emmen'

Ook de toekomst van de ziekenhuiszorg in Emmen is een groot punt van aandacht. "Het is niet de bedoeling dat het Scheper Ziekenhuis een soort huisartsenpost plus wordt", aldus de burgemeester in de speech. Vanuit een volle zaal in het Atlas Theater klonk daarna luid applaus.
De afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn sinds 18 december dicht. "Deze afdelingen moeten weer open", laat Van Oosterhout desgevraagd weten. "De gesprekken hierover met Treant worden de komende tijd intensiever."
Volgens de burgemeester moet er ook meer aandacht komen voor ondermijning en zorgfraude in de gemeente. Ook moet er meer omgekeken worden naar inwoners die niet goed mee kunnen komen met de rest, bijvoorbeeld omdat ze laaggeletterd zijn.
Tijdens de toespraak blikte Van Oosterhout positief terug op zijn eerste jaar in de gemeente Emmen. "We hebben het goed voor elkaar", verwijst hij naar de veiligheid en saamhorigheid in wijken en dorpen. Als voorbeeld noemde Van Oosterhout de initiatieven die ontstaan zijn om de ouders van de omgekomen kinderen bij de fatale woningbrand in Emmerhout afgelopen zaterdag, te helpen.

Voorspellingen

Voor 2018 deed Van Oosterhout een aantal voorspellingen: "FC Emmen haalt de nacompetitie, de achtbaan in Wildlands wordt een groot succes en de formatie van het nieuwe college zal snel gaan", verwijst de burgervader van Emmen naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook grapte Van Oosterhout dat hij een 'Kjeld Nuis-Arena' wil, als schaatser Kjeld Nuis olympisch kampioen wordt volgende maand in het Zuid-Koreaanse PyeongChang.

Emmenaar van het Jaar

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werden twee prijzen uitgereikt: de cultuurprijs 2017 en de Emmenaar van het Jaar. Zangeres Isa Zwart won vanavond de cultuurprijs en kroegbaas Eric van der Veen mag zichzelf een jaar lang Emmenaar van het Jaar noemen.

Ode aan Bouke Durk Wilms

Drie muzikanten uit Emmen hebben een videoclip gemaakt als eerbetoon aan de in april vorig jaar overleden wethouder Bouke Durk Wilms. Deze videoclip werd vanavond vertoond. Initiatiefnemer van de videoclip is gitarist Justin Ripassa. De clip is opgenomen in de Grote Kerk in Emmen samen met violiste Martine Stulp en basgitarist Jan Leeuwinga.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.