Waterschap gaat rioolzand opnieuw gebruiken

Het waterschap gaat zand recyclen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het waterschap gaat zand recyclen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ZWOLLE - Het waterschap Drents-Overijsselse Delta gaat zand uit het riool opnieuw gebruiken. Tot voor kort werd het afgevoerd, maar voortaan wordt het gerecycled.
Dit gerecyclede zand wordt hergebruikt als grondstof voor bouwmaterialen, zoals cement of bakstenen. Volgens Herald van Gerner van het waterschap gaat het om 670 ton zand per jaar. "Het zand komt door regen het riool in. Normaal voeren we dat zand af maar nu gaan we er dus wat mee doen", zegt Van Gerner. Dat zou een besparing moeten opleveren van zo'n 10.000 euro.
Het waterschap neemt monsters van het zand. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het type zand, maar ook de grootte van de korrel. Dan wordt gemeten hoe vervuild het is. Daarna wordt een partij gezocht die het zand op een zo duurzaam mogelijke manier kan hergebruiken. "We willen als waterschap ook duurzaam zijn. We zitten ook in een landelijk platform om te kijken hoe je energie uit het riool kan halen. Zo zou je ook iets kunnen doen met de vezels uit wc-papier", aldus Van Gerner.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.