Zeldzame zeeforel opgevist uit Peizerdiep

Een zeeforel wordt uitgezet door de Hengelsportfederatie 
(Rechten: Archief RTV Drenthe)
Een zeeforel wordt uitgezet door de Hengelsportfederatie (Rechten: Archief RTV Drenthe)
RODEN - In het Peizerdiep tussen Roden en Lieveren heeft een visser een zeldzame zeeforel gevangen. Goed nieuws voor de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe, die zich al jaren inzet om de zeeforel terug naar Drenthe te krijgen.
Drie jaar geleden is de vis samen met duizenden anderen uitgezet in het Groote Diep, tussen Westervelde en Langelo. Het is volgens Henk Mensinga, directeur van de Hengelsportfederatie, de eerste zeeforel die met zekerheid is teruggekeerd. "Het is voor ons een teken dat de natuur zich herstelt. We zetten ieder jaar tienduizend vissen uit, dus dan is het erg fijn dat we weten dat er een terug is gekomen", vertelt Mensinga.
tv-reportage over de forellen

RTV Drenthe keek in 2015 mee tijdens het uitzetten van de jonge forellen in het Peizerdiep
Doordat mensen de Lauwerszee in het noorden van Groningen afsloten door dijken, gemalen en sluizen te bouwen, konden zeevissen vanaf de Waddenzee niet meer bij het Groningse en Drentse zoete water komen om hun eitjes te leggen. Die leggen de vissen in de zogenaamde bovenloop: het eerste gedeelte van een rivier of beek in de buurt van de bron.

Natuur herstellen

Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw was de zeeforel in Drenthe uitgestorven, maar inmiddels ligt er een plan om zeevissen weer in de Drentse beken te krijgen. Mensinga: "We zijn samen met het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en natuurorganisaties al langer bezig de Waddenzee weer aan te laten sluiten op de bovenloop. We willen eigenlijk graag metingen gaan doen, maar daar hebben we helaas nog geen geld voor."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.