NAM: Gaswinning halveren voor 'code groen'

De NAM is niet blij met de term 'code rood' die door het SodM wordt gebruikt voor de veiligheidssituatie in Groningen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De NAM is niet blij met de term 'code rood' die door het SodM wordt gebruikt voor de veiligheidssituatie in Groningen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Om in het aardbevingsgebied in Groningen van code rood naar code groen te gaan moet de gaswinning in het gebied met 50 procent worden teruggeschroefd.
Dat stelt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM benadrukt in de brief wel dat ze het niet eens is met het door het SodM gewenste veiligheidsniveau. De NAM is niet blij dat het SodM de term 'code rood' heeft geplakt op de veiligheidssituatie in Groningen.
Het SodM schreef een week geleden dat Groningen zich "op dit moment in het hoogste alarmeringsniveau bevindt (code rood)", en dat daarom "vanuit het oogpunt van veiligheid naar verwachting een flinke productievermindering noodzakelijk is."

'Onacceptabel'

De NAM schrijft verder dat het bedrijf het onbegrijpelijk vindt dat het waakzaamheidsniveau door het SodM gebruikt lijkt te worden als nieuwe veiligheidsnorm. "Er is daardoor ook grote onduidelijkheid ontstaan aan welke eisen NAM dient te voldoen op het gebied van de veiligheid. Dat is voor NAM onacceptabel."
Het gasbedrijf schrijft verder: "NAM ziet een risico verbonden met het op dit moment op een overgesimplificeerde manier communiceren over deze belangrijke en gevoelige kwestie."

Niet concreet genoeg

De brief van de NAM komt op verzoek van toezichthouder SodM. Die vond de maatregelen die de NAM voorstelde na de beving bij Zeerijp niet concreet genoeg, meldt RTV Noord.
In de brief aan het SodM zegt de NAM geprobeerd te hebben de maatregelen verder te concretiseren. Toch wordt ook in deze brief nog geen getal gekoppeld aan het toekomstige winningsniveau.

Toevoeging bestuderen

Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat het uitgebreide advies van de NAM bestuderen en meenemen in haar advies aan de minister, zo laat een woordvoerder aan RTV Noord weten. Het SodM wil daarom inhoudelijk nog niet op de brief ingaan.
Het gaat door deze brief waarschijnlijk wel langer duren voordat het SodM-advies klaar is. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het SodM volgende week donderdag advies aan de minister uit zou brengen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.