Onderzoekscommissie: Veiligheid bij Defensie niet op orde

De veiligheid bij Defensie is volgens een onderzoekscommissie niet op orde (Rechten: Defensie)
De veiligheid bij Defensie is volgens een onderzoekscommissie niet op orde (Rechten: Defensie)
DEN HAAG - Opnieuw wordt duidelijk dat Defensie de veiligheid binnen de organisatie niet op orde heeft. Dat stelt de commissie-Van der Veer die werd ingesteld door het ministerie na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Het OVV-rapport ging over het mortierongeval in Mali waarbij twee militairen van de Luchmobiele Brigade in Assen omkwamen en waarbij een derde zwaargewond raakte. Defensie-minister Hennis en de Commandant der Strijdkrachten stapten naar aanleiding van dat rapport op.

Eerder gemaakte fouten

"Op het gebied van bedrijfsveiligheid is Defensie dus onvoldoende in control", stelt de commissie-Van der Veer in het vandaag gepresenteerde onderzoek. "Helaas is deze conclusie niet nieuw." Ze wijst erop dat ook al in 2015 deze conclusies werden getrokken. Het ministerie leert onvoldoende van zijn fouten. Dat is eerder ook door de OVV vastgesteld.
Lees meer: Defensievakbond wil onafhankelijke veiligheidscommissie
Prioriteit veiligheid
Volgens de commissie onder leiding van voormalig topman van Shell, Jeroen van der Veer, moet de top duidelijk gaan maken aan de organisatie dat veiligheid een prioriteit is. Ook moet er een centrale afdeling komen die zich bezighoudt met veiligheid en een onafhankelijk coördinerend toezichthouder op gebied van veiligheid. Defensie neemt alle aanbevelingen over.
De commissie spreekt zich niet uit of mensen juridisch vervolgd moeten worden voor fouten. Dat hoorde ook niet bij de taak van de commissie, zei Van der Veer. Je kunt volgens Bijleveld niet een iemand verantwoordelijk maken als het organisatiebreed niet goed ging.

Schadevergoeding

Minister Ank Bijleveld van Defensie, haar staatssecretaris Barbara Visser en de Commandant der Strijdkrachten gaan volgende week langs bij de nabestaanden van het ongeluk in Mali. Bijleveld hoopt civielrechtelijk snel tot een akkoord te komen met de nabestaanden. Dat kan volgens haar uitmonden in een schadevergoeding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.