Militaire vakbonden: Plannen veiligheid moeten nu echt in gang gezet worden

Militaire vakbonden willen actie (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Militaire vakbonden willen actie (Rechten: Archief RTV Drenthe)
DEN HAAG - De militaire vakbonden VBM en AFMP willen dat er nu echt een einde komt aan de onderzoeken binnen Defensie. Beide bonden vinden het tijd voor actie om de veiligheid van de medewerkers te verbeteren.
"We worden niet blij van weer een onderzoek. De aanbevelingen van de commissie-Van der Veer moeten allemaal integraal worden overgenomen en niet over een tijd maar bij wijze van spreken dit weekend al", zegt voorzitter Anne-Marie Snels van de AFMP. "We willen bij Defensie geen gevaarlijke situaties meer."
Lees meer: Onderzoekscommissie: Veiligheid bij Defensie niet op orde
'Waar ligt de schuldvraag?'
De VBM deelt deze mening. "De plannen moeten nu echt in gang gezet worden. Er moet een andere veiligheidscultuur komen waarbij mensen een goede opleiding en training krijgen. Daarvoor moeten ook de financiële middelen vrijgemaakt worden'', zegt voorzitter Jean Debie.
Het verbaast Snels wel dat de commissie de nalatigheid en verwijtbaarheid niet heeft onderzocht. "Waar ligt de schuldvraag? Het lijkt wel of ze niet serieus mensen durven af te rekenen. Maar de tijd om de dingen met de mantel der liefde te bedekken is voorbij. Ook de mensen in de top moeten nu echt hun verantwoordelijkheid nemen."

Tweede Kamer wil debat

Partijen in de Tweede Kamer noemen het rapport van de commissie-Van der Veer over de veiligheidscultuur bij Defensie "schokkend". Ze willen snel een debat.

Mali

De commissie-Van der Veer meldde vanochtend dat Defensie de veiligheid niet op orde heeft. De commissie werd ingesteld door het ministerie na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het OVV-rapport ging over het mortierongeval in Mali waarbij twee militairen van de Luchmobiele Brigade in Assen omkwamen en waarbij een derde zwaargewond raakte. Defensie-minister Hennis en de Commandant der Strijdkrachten stapten naar aanleiding van dat rapport op.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.