Fosfaatproductie in dierlijke mest sinds jaren onder plafond

De productie van fosfaat in dierlijke mest is sinds drie jaar onder het plafond (RTV Drenthe)
De productie van fosfaat in dierlijke mest is sinds drie jaar onder het plafond (RTV Drenthe)
ASSEN - Voor het eerst in drie jaar kwam de fosfaatproductie in dierlijke mest in 2017 onder het fosfaatplafond, dat is vastgesteld door de EU.
Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de productie afgelopen jaar 167,9 miljoen kilo fosfaat bedroeg. Dat is 5 miljoen onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo.

Het fosfaatreductieplan

In 2017 was het fosfaatreductieplan van kracht. Dit zorgde voor een krimp van de rundveestapel en een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Omdat varkenshouders werden gestimuleerd om over te stappen op voer met een lager fosforgehalte, daalde ook de fosfaatproductie in de varkenshouderij.

Daling melkveestapel

Door dit plan daalde ook de omvang van de melkveestapel. Melkkoeien en vrouwelijk jongvee moesten verplicht door melkveebedrijven worden afgevoerd. Door deze maatregel nam het aantal melkkoeien in 2017 met 130.000 af, wat neerkomt op 8 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in dit jaar met 12 procent, een totaal van 150.000.
Lees meer: Boerin uit Ruinerwold vreest toekomst: Straks kunnen we de laarzen wel aan de wilgen hangen
Verdriet
Het wegdoen van een deel van de veestapel bracht veel leed en verdriet met zich mee en veel boeren voelden zich belazerd. Zo ook boerin Eline Vedder-Monaster uit Ruinerwold. Haar protest op Facebook is meer dan 90.000 keer bekeken.

Luister vanochtend tussen 6.00 en 9.00 uur naar Radio Drenthe voor de reactie van boerin Eline Vedder-Monaster op dit nieuws.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.