'Ik had er een goed gevoel bij, dus hij ging een proefrit maken'

Het gedupeerde bedrijf in Eelde (Rechten: Google Steetview)
Het gedupeerde bedrijf in Eelde (Rechten: Google Steetview)
EELDE - Hij had zijn foto wel eens gezien, maar nooit vermoed dat de bekende autodief Sebastien G. bij hem op de stoep zou staan. Robin Rietveld van Auto Eelde kreeg afgelopen week een bezoekje van de autodief, die een auto na een proefrit niet meer terugbracht. "Het is een bijzonder verhaal."
werd bekend dat G. vastzit in Zweden, nadat hij daar een eland aanreed met een andere gestolen auto. De politie wil dat het Openbaar Ministerie (OM) om uitlevering van de man vraagt. Het OM laat weten dat uitlevering niet mogelijk is, omdat de man alleen nationaal en niet internationaal gesignaleerd staat.

'De man deed alles volgens het boekje'

G. zou tientallen keren hebben toegeslagen bij autobedrijven, onder meer bij garagebedrijf Luth Tangenberg in Erica. En dus ook bij Auto Eelde. "De man had alles volgens het boekje gedaan", vertelt Rietveld. "We hadden eerst wat mailcontact gehad en daarna vroeg hij om een proefrit. En toen stond hij hier."
De twee dronken een kop koffie en hadden een 'leuk en normaal' gesprek. "Ik had er een goed gevoel bij. Dus toen ging hij een stukje rijden", aldus Rietveld.

Proefrit duurde wel erg lang

G. zei tegen Rietveld dat hij ongeveer twintig minuutjes weg zou zijn. Maar na zo'n drie kwartier begon de autoverkoper het toch een beetje benauwd te krijgen. "Na ruim een uur hebben we de politie gebeld", zegt hij. "En 's avonds zit je op de bank en ga je nog wat googlen. Toen kwam ik op deze persoon uit en bleek het al snel dat wij niet de enige gedupeerde zijn."
Waar de gestolen auto, die een waarde van 13.000 heeft, nu is, weet Rietveld niet. "Ik heb echt geen idee. We hebben aangifte gedaan."

'Je verliest het vertrouwen'

Het bedrijf is bezig om de procedures rond proefritten aan te scherpen. "Je verliest op deze manier wel het vertrouwen. Dat is niet leuk, want zo wil je niet door de showroom lopen." Voor Rietveld is het geen optie om mee te rijden tijdens een proefrit. "Nee, dat werkt niet. Een klant wil rustig kunnen rijden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.