Elimmer krijgt 2,5 jaar cel voor poging doodslag en nieuwjaarsrellen

De ME greep in in Elim (Rechten: André Weima)
De ME greep in in Elim (Rechten: André Weima)
ELIM - Een 21-jarige man uit Elim is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor geweld in Hoogeveen en Elim.
De man kreeg een extra lange proeftijd van vijf jaar waarin hij zich onder meer moet laten behandelen voor psychische stoornissen.

Zwaar vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling van 2016 op 2017 gooide de Elimmer vijf keer zwaar vuurwerk naar agenten van de Mobiele Eenheid (ME). Die moesten de orde in het dorp herstellen nadat zo’n zeventig jongeren zich die nacht met geweld tegen de brandweer en de politie keerden.

Lees meer: Eis: 2,5 jaar cel voor ‘exorbitant geweld’ in Elim en Hoogeveen

De man ontkende tijdens de rechtszaak dat hij vuurwerk heeft gegooid, maar de rechtbank gelooft de verklaringen van zes ME'ers die hem allemaal aanwezen als de gooier.

Poging doodslag in Hoogeveen

In juli vorig jaar ging de Elimmer met twee anderen na het stappen in Hoogeveen een 41-jarige man uit die plaats te lijf met wie ze ruzie kregen bij een café aan de Hoofdstraat. Het trio overmeesterde hem en de Elimmer schopte hem onder meer tegen het hoofd. Dat ziet de rechtbank als een poging tot doodslag.
Dat geldt ook voor het slaan met een kilo's zwaar kettingslot, wat een van de vrienden van de Elimmer deed. De Hoogevener van 19 sloeg het slachtoffer met het slot toen de man al weerloos op de grond lag. Hij werd veroordeeld tot 228 dagen jeugddetentie, waarvan 180 voorwaardelijk. Daarbij kreeg hij 150 uur werkstraf.
De derde vriend, een 20-jarige Hoogevener, kreeg 164 dagen jeugddetentie, waarvan 120 voorwaardelijk. De twee Hoogeveners moeten ook een agressietraining volgen.

Zinloos geweld

De rechtbank sprak in haar vonnis van heftig en zinloos geweld dat tot de dood van het slachtoffer had kunnen leiden. De mannen moeten hem ruim 3000 euro schadevergoeding betalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.