Nieuw ziekenhuis Meppel wordt streekziekenhuis met ouderenzorg

MEPPEL - Het nieuwe ziekenhuis in Meppel wordt een streekziekenhuis met alle bestaande specialisaties, 24-uurs Spoedeisende Hulp en uitbreiding in de ouderengeneeskunde.
Ziekenhuiseigenaar Isala en de gemeente Meppel presenteerden vanavond de plannen voor nieuwbouw in het huidige Diaconessenziekenhuis.

Ouderenzorg wordt specialisatie

In Meppel vindt laagcomplexe, planbare en chronische zorg plaats. De complexe zorg komt in Zwolle. Meppel krijgt uitbreiding op het gebied van trauma-geriatrie.
“Dan moet je denken aan ouderen met bijvoorbeeld een gebroken heup. Daarbij kijken we naar wat de patiënt voor zijn val kon. Daarna onderzoeken we of we er met behandeling en nazorg voor kunnen zorgen dat het daarna ook weer lukt. We zien steeds meer ouderen omdat mensen in deze regio ouder worden. Dus die groep wordt groter", vertelt ziekenhuisdirecteur Mariska de Groot.
Ook de specialisaties liesbreukoperaties en netvliesoperaties verhuizen van het Isala ziekenhuis in Zwolle naar Meppel.

Intensive Care

Doordat in Meppel 24-uurs spoedzorg blijft, heeft het nieuwe ziekenhuis ook een vorm van Intensive Care nodig. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann van ziekenhuiseigenaar Isala: “Dat wordt een vorm tussen Medium Care en Intensive Care. Ben je zeer ernstig ziek en moet je langer dan één dag aan de beademing, dan ga je naar Zwolle. Dat geldt ook bij zeer complexe operaties waar mogelijk IC-zorg bij nodig is, al is dat nu ook al zo" vult De Groot aan.
Kindergeneeskunde en acute verloskunde zijn een paar jaar geleden uit Meppel naar het Isala ziekenhuis in Zwolle verhuisd en keren niet terug. Het oude Diaconessenhuis heeft 120 bedden. 100 daarvan keren terug in het nieuwe ziekenhuis.
“Nazorg zal in de toekomst steeds minder vaak in het ziekenhuis gebeuren, maar vaker gewoon thuis gemonitord worden met slimme technieken. We willen met dit nieuwe ziekenhuis daarin voorop gaan lopen”, aldus Dillmann.

Groen ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis wordt een duurzaam gebouw met veel groen dat moet passen bij het aangrenzende kwetsbare natuurgebied Het Reestdal. Het gebouw moet een moderne afspiegeling worden van een oude nederzetting aan de Reest.
Het grootste gedeelte is laagbouw: er komen slechts twee hogere stukken. Er komen drie of vier verdiepingen voor operaties en verpleging en een bouwdeel voor drie lagen voor zorginstelling Noorderboog, die aan het ziekenhuis vast wordt gebouwd.
Het huidige Diaconessenhuis is dertig meter hoog en heeft een oppervlakte van veertigduizend vierkante meter. De nieuwbouw wordt met 16.500 vierkante meter aanzienlijk kleiner.

Zaalvragen

Toch waren er in de zaal vragen over de bouwhoogte en omvang. Buurtbewoners wilden weten waarom in het bestemmingsplan een maximale bouwhoogte van dertig meter stond en de bouwoppervlakte veel groter was dan het vanavond gepresenteerde gebouw.
Als reden werd gegeven dat het bestemmingsplan ouder is dan het uiteindelijke ontwerp van het gebouw en dat ze Isala de ruimte wilden geven, zegt de gemeente.
Op de vraag of de fusie met Zwolle nou wat heeft opgeleverd was Dillman duidelijk. Het toen zelfstandige Diaconessenhuis had financiële problemen en zonder de fusie was het in Meppel nooit tot nieuwbouw gekomen.

2021 klaar

Het nieuwe ziekenhuis zal worden gebouwd naast het huidige ziekenhuis, op de plek van het afgebroken voormalige verpleeghuis De Schiphorst aan de Reggersweg. Tijdens de bouw blijft het bestaande ziekenhuis volledig functioneren.
De eerste paal moet in mei 2019 geslagen worden. De deuren moeten open in april 2021. Het nieuwe ziekenhuis huisvest ook externe aanbieders van zorg. Het oude ziekenhuis wordt gesloopt en het terrein moet worden herontwikkeld. “Misschien krijgt dat ook wel weer een zorgfunctie, maar er zijn nog geen concrete plannen”, aldus Dillmann.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.