Zoek het uit! - Wanneer worden pushberichten geplaatst door RTV Drenthe?

Wanneer worden pushberichten geplaatst door RTV Drenthe? (Rechten: RTV Drenthe)
Wanneer worden pushberichten geplaatst door RTV Drenthe? (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Bij belangrijk nieuws in Drenthe ontvang je, als je de RTV Drenthe-app hebt, een pushbericht van ons. Maar wanneer en waarom stuurt RTV Drenthe een pushbericht?
Dit is een vraag die ingestuurd werd naar onze rubriek
. Wij bleven binnenshuis en gingen op zoek naar het antwoord. Ook namen we de proef op de som om te kijken waarom en hoe vaak andere omroepen en kranten pushmeldingen de deur uit doen.

Wanneer pushen we?

"We pushen altijd bij verkeersdoden in onze provincie, bij grote aantallen ontslagen, en bij opmerkelijk nieuws", zegt Marieke Rosier, eindredacteur online. "Daarnaast pushen we in principe niet tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur in de ochtend. Alleen als er echt heel groot nieuws is, maar dat heb ik tot nog toe niet meegemaakt."
Het besluit om te pushen wordt altijd gemaakt door de eindredactie. "Wanneer binnenkomend nieuws een push rechtvaardigt, pushen we. In een enkel geval wanneer we live uitzenden en we de uitzending zo belangrijk vinden, dat we mensen er aan willen herinneren. Dat is bijvoorbeeld gebeurd op 4 mei bij de Dodenherdenking", aldus Rosier.

Wat doen andere media?

Wie apps van andere nieuwsmedia op telefoon of tablet heeft, zal het niet ontgaan zijn. Pushen is hot. Maar hoe vaak en waarom pushen media in Nederland? In hoeverre wijkt RTV Drenthe daar van af? Om dat uit te zoeken namen we de proef op de som. Tien dagen lang volgden we tien verschillende omroepen en kranten. In totaal kwamen er 104 pushberichten binnen.
Een compilatie van binnengekomen pushberichten
Het aantal berichten verschilde erg per medium. Zoals te verwachten pushen landelijke media zoals NOS, De Telegraaf, AD en RTL Nieuws vaker dan regionale media. Er is landelijk immers meer nieuws te melden dan per regio. Maar ook per provincie waren er grote verschillen. Zo pushte Omroep Brabant twintig keer, Omroep West tien keer, en RTV Drenthe... niets.
Aantal pushberichten van 15 januari tot en met 24 januari:

AD: 38
RTL Nieuws: 26
NOS: 23
Omroep Brabant: 20
De Telegraaf: 17
Omroep West: 10
RTV Oost: 7
RTV Noord: 6
Omrop Fryslân: 4
RTV Drenthe: 0


Hierbij moet wel aangemerkt worden dat er in de week dat we de media volgden, een grote storm over Nederland trok. Het zuiden van het land had hier meer last van dan het Noorden. Hierdoor zal er in de zuidelijke provincies meer gepusht zijn dan bij ons.

Wat wordt gepusht?

Ook het soort berichten dat wordt gepusht verschilt per omroep of krant. Hieronder een paar opvallende koppen op een rij:

- Petitie #carnavalvrij al bijna 100.000x ondertekend (Omroep Brabant, 15-01-2018)

- Rijstroken afgesloten op A28 na ongeluk (RTV Oost, 16-01-2018)

- Zware slag voor Nederlandse vissers, Europees Parlement wil verbod op pulsvissen (NOS, Omrop Fryslan, 16-01-2018)

- Groninger bodembeweging stapt uit overleg schadeprotocol (RTV Noord 16-01-2018)

- Vijf jaar cel geëist tegen politiemol (Omroep Brabant, RTL Nieuws, 16-01-2018)

- Fikse file op A13 na klopjacht politie (Omroep West, 16-01-2018)

- Manager Barbie: Ze is in goede handen (AD, 16-01-2018)

- Slachtemarathon 2018 gaat niet door (Omrop Fryslan 19-01-2018)


"RTV Drenthe pusht gemiddeld vier tot acht keer per maand. Dit kan erg verschillen, omdat we natuurlijk afhankelijk zijn van het nieuws", zegt Marieke Rosier. Maar besluit de eindredacteur ook wel eens om iets niet te pushen, terwijl het wel aan de criteria voldoet? "Ja, dat gebeurt wel eens. Als we bijvoorbeeld kort daarvoor of eerder die dag al eens iets hebben gepusht. We willen niet dat ons publiek zich aan ons gaat ergeren."

Het effect van een pushbericht

Zodra er een bericht gepusht wordt, krijgt iedereen met de RTV Drenthe-app die de instelling 'notificaties' heeft aanstaan, een berichtje in het scherm van de telefoon. Op de redactie is vrijwel meteen te merken welk effect dit heeft: het beeldscherm op de werkvloer waarop te zien is welke berichten gelezen worden, laat een grote piek zien in het aantal bezoekers:
Wil jij ook op de hoogte blijven van al het nieuws uit je provincie, en pushberichten ontvangen als er groot nieuws is? Installeer dan de RTV Drenthe-app! Deze is te downloaden in de Google Play Store als je een Android-telefoon of tablet hebt, en in de Appstore voor Applegebruikers. Er is ook een app voor Windows.

Zoek het uit!

Met onze rubriek 'Zoek het uit!' willen we door jullie aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. En het antwoord zie je terug bij ons, op RTV Drenthe!

Heb jij ook een vraag over jouw woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.