Door ruzie niet één, maar twee belangengroepen voor Drentse aardbevingsslachtoffers

ZUIDLAREN - Waren de lokale groepen het vorige week nog eens over een gezamenlijke belangengroep voor aardbevingsslachtoffers, nu is er al ruzie. Daarom komen er niet één, maar twee belangengroepen: een Drents Gasberaad en een zogeheten Platform-Mijnbouwschade.
moest Drenten met aardbevingsschade gaan helpen om een goed schadeprotocol te krijgen. Woensdag zouden onder meer Leefbaar Tynaarlo en het overlegplatform NAM-schade Emmen gezamenlijk een intentieverklaring tekenen, maar ze verschillen op voorhand al teveel van mening.

'Agressie'

Zo wil Leefbaar Tynaarlo liever een Drents Gasberaad zijn, naar voorbeeld van het Groninger Gasberaad. "We willen in gesprek komen met de politiek, NAM en Shell. Zo bereik je volgens ons het meest," zegt initiatiefnemer John Franke. Volgens hem staat het nieuw te vormen Drents Platform Mijnbouwschade daar lijnrecht tegenover.
"We zijn in het eerste gesprek met de verschillende groepen zo geschrokken van de agressie die er is over de schadeafwikkeling, dat we bang zijn dat het een geradicaliseerde groep wordt. Dan wil niemand meer met ons aan tafel zitten," zegt Franke.

Verbazing

Onzin, zegt Nico Broekema van overlegplatform NAM-schade Emmen. "Wij willen inderdaad meer een mix zijn tussen een actiegroep en een Gasberaad. Maar ook wij willen op een professionele manier met de overheid in gesprek komen."
Broekema en zijn collega's zijn dan ook 'hogelijk verbaasd' dat Leefbaar Tynaarlo uit de groep stapt. "Wij snappen dit niet", zegt de Emmenaar. "We dachten dat we een harmonieus gesprek hadden met elkaar. Dit is niet onze keus."

Wel samenwerken

Volgens John Franke kunnen de partijen nog wel samenwerken, maar dan 'ieder vanuit hun eigen kracht'. "Net zoals in Groningen een fakkeltocht wordt georganiseerd door de Bodem Beweging en dat het Gasberaad bij overleggen met de overheid zit."
Woensdagavond ondertekenen de twee verschillende belangengroepen gelijktijdig de intentieverklaring. De één in Grolloo en de ander in Zuidlaren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.