Drentse belangengroepen aardbevingsschade: Geen ruzie, wel apart verder

Drenten krijgen twee belangengroepen voor mensen met aardbevingsschade (Rechten: RTV Drenthe)
Drenten krijgen twee belangengroepen voor mensen met aardbevingsschade (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Er komen waarschijnlijk twee belangengroepen voor Drenten met aardbevingsschade. Niet zoals eerder gemeld vanwege ruzie, maar vanwege een andere aanpak.
John Franke, initiatiefnemer van het Drents Gasberaad, denkt dat het beter is om als twee aparte groepen verder te strijden voor Drenten die schade door aardbevingen hebben.

Samen hetzelfde doel

"We hebben geen ruzie, maar wij zijn van mening dat het beter is om apart van elkaar verder te gaan. Maar we gaan wel in gesprek om met elkaar Drenthe op de kaart te zetten als het gaat om schadeafwikkeling", vertelt Franke.
Ook Nico Broekema van het Platform Mijnbouwschade onderstreept dat er geen sprake van ruzie is. "De tekst van de intentieverklaring wordt door iedereen gedeeld en we staan voor hetzelfde belang. Als er twee organisaties worden opgezet, betekent dat niet dat we met elkaar van mening verschillen", zegt Broekema.
Als reden voor de breuk geeft Franke aan dat beide groepen wel dezelfde missie hebben, maar een andere insteek. "Wij hebben gemerkt dat er bij het Platform Mijnbouwschade meer actiebereidheid is, zoals ze in Groningen met trekkers naar Den Haag zijn geweest. Wij willen meer op de achtergrond met overheid en de NAM en Shell praten", zegt Franke.
Een beproefde tactiek volgens de initiatiefnemer, want in Groningen werkt het ook. "Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging doen dat ook zo. Daar kunnen we in Drenthe veel van leren. Laat de één maar schoppen en de ander met de vijand praten", zegt Franke.

'Niet activistischer'

Beoogd voorzitter Ab Bruintjes van het Platform Mijnbouwschade herkent zich niet in een meer activistische opstelling van het platform. "Tot onze grote verassing belde Leefbaar Tynaarlo afgelopen zaterdag af, ze wilden niet meer meedoen aan de kersverse samenwerking. In hun persbericht schrijven ze dat wij activistischer zouden zijn. Wij willen juist fungeren als een open platform, waar kennis en kunde verzameld wordt ten dienste van gedupeerden van mijnbouwschade en iedereen is welkom zonder politieke agenda’s", aldus Bruintjes.
Broekema en Bruintjes hadden vorige week kritiek op een mogelijke pilot voor de afhandeling van de schade in Zuidlaren. Ze zien meer in één landelijke regeling voor alle mijnbouwschade. Volgens Broekema heeft Groningen nog steeds als enige provincie de omgekeerde bewijslast wettelijk geregeld. Volgens hem zou dat gewoon voor heel Nederland moeten gelden.
Komende woensdag wordt het Platform Mijnbouwschade officieel opgericht.

Lees meer: Drents Gasberaad voor afhandeling bevingsschade stap dichterbij

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.