Henk Kuipers verdacht van aansturen criminele organisatie

Henk Kuipers zit sinds 12 december vast (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
Henk Kuipers zit sinds 12 december vast (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
EMMEN - No Surrender-leider Henk Kuipers wordt verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Kuipers is een van de drie leiders van de motorclub. Een andere leider, een 41-jarige man, werd vanochtend opgepakt in het Zeeuwse Hulst.
“Dat de verdenking leidinggeven aan een criminele organisatie zou worden toegevoegd werd ons enkele weken na de aanhouding van Henk al medegedeeld door een van de zaaksofficieren", reageert de advocaat van Henk Kuipers, Roy van der Wal.
Kuipers zit sinds 12 december vast op verdenking van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. "Daar komt nu dus leiding geven aan een criminele organisatie bij", aldus de politie.

Criminele organisatie

Kuipers en de vanochtend aangehouden man worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie, onder de vlag van motorclub No Surrender. "Het oogmerk van de criminele organisatie is onder anderen het plegen van geweldsdelicten en het bezit van en de handel in verdovende middelen", aldus de politie.
Van der Wal wacht tot het Openbaar Ministerie de dossiers over de zaak naar hem opstuurt. "Dan zullen we wellicht ook antwoord krijgen op de vraag waarom dit feit pas twee maanden na de aanhouding is toegevoegd en niet tegelijk met de andere feiten", aldus de raadsman.

Akepa

Justitie begon in 2014 met het zogenaamde Akepa-onderzoek, een strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van motorclub No Surrender. Het Openbaar Ministerie liet over een langere periode gesprekken afluisteren in het clubhuis van No Surrender in Emmen, omdat het een broeinest zou zijn van drugshandel en geweld.
"Je zou toch denken dat bijna vier jaar onderzoek voldoende tijd is om een compleet dossier gereed te hebben.En zou dat niet het geval zijn, dan is het mijns inziens niet onlogisch om nog twee maanden te wachten en cliënt niet voor de kerst aan te houden”, reageert de advocaat van Henk Kuipers.

Bewijsmateriaal

De politie houdt momenteel op drie locaties in Zeeland een zoeking. "Het gaat om de woning van de 41-jarige verdachte, zijn bedrijf en een café waar clubavonden van No Surrender worden gehouden. De zoekingen zijn gericht op het vinden van ondersteunend bewijsmateriaal en het verzamelen van informatie over criminele activiteiten in georganiseerd verband."

Derde kopstuk

Volgens De Telegraaf is de 41-jarige Rico R. vanochtend opgepakt. Het derde kopstuk van No Surrender, Riz van S., is volgens de krant niet aangehouden. Hij wordt voor zover bekend nu nergens van verdacht. In zowel Noord-Nederland als Zeeland en West-Brabant lopen grote onderzoeken naar de motorclub No Surrender.

Verbod

Eerder werd bekend dat Kuipers volgens het Openbaar Ministerie werkte als een soort incassobureau, inclusief bedreigingen in clubkleren. Het OM bekijkt de mogelijkheden om No Surrender te verbieden. Motorclub Bandidos is in december verboden. De club is in hoger beroep gegaan. Eerder werden pogingen voor een verbod op de Hells Angels door de Hoge Raad teruggedraaid.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.