Stelling: Elke agent moet een taser hebben

Amnesty International wil dat de politie de taser in de ban doet (Rechten: Koen van Weel/ANP)
Amnesty International wil dat de politie de taser in de ban doet (Rechten: Koen van Weel/ANP)
ASSEN - Hij bevalt de politie uitstekend, de taser. Met het stroomstootwapen kunnen zij mensen van een afstand tijdelijk verlammen. Maar volgens Amnesty International moet de politie direct met de proef stoppen, omdat het wapen gevaarlijk is.
Sinds een jaar werkt onder andere de politie in Noord-Nederland mee aan een proef met de taser. Maar in een rapport van de Amnesty staat dat het gebruik ervan onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Lees meer: Amnesty over stroomstootwapen: Politie moet direct met proef stoppen
Ook zouden agenten mensen taseren die geen bedreiging vormen, zoals mensen die ongewapend of geboeid zijn of in een politiecel of separeerruimte van een ggz-instelling zitten.

Een keer gebruikt

De politie ziet de taser als een wapen dat het 'gat' kan opvullen dat agenten voelen tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en vuurwapen en politiehond anderzijds. Volgens de politie in Noord-Nederland is de taser in het afgelopen jaar slechts een keer gebruikt.
Wat vindt u? Heeft Amnesty gelijk? Of moet elke agent de straat op met een stroomstootwapen?

Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of laat jouw reactie achter op
.

Stelling

Vrijdag ging de de stelling over schaatscoach Jillert Adema. Moet hij geschorst worden na een poging tot matchfixing op de vorige Spelen? Ruim 75 procent is het hier mee eens. In totaal brachten 3.234 mensen een stem uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.