Raad van State doet woensdag uitspraak over windmolens in de Veenkoloniën

DEN HAAG/NIEUW-BUINEN - Komen er wel of geen windmolens in de Veenkoloniën? Na jaren van protesten komt er woensdagochtend duidelijkheid: de Raad van State doet uitspraak over het plan voor 45 windmolens.
In september vorig jaar boog de Raad van State zich twee dagen over de bezwaren tegen de windplannen. De bestuursrechters kijken niet alleen of de procedures goed zijn doorlopen, maar geven ook een inhoudelijk oordeel.

'Slagschaduw en geluidsoverlast'

Tegen het zogeheten inpassingsplan van het ministerie van Economische Zaken kwamen achttien beroepsschriften binnen. Die werden onder meer ingediend door Platform Storm en Het Drentse Landschap. Zij vrezen onder meer slagschaduw en geluidsoverlast. Ook de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn zijn tegen de plannen.
Aanvankelijk werd afgelopen december al een uitspraak verwacht, maar dat duurde dus langer. Een woordvoerder van de Raad van State gaf toen aan het veel tijd kostte om alle bezwaren zorgvuldig te bekijken.

Vijf windmolens geschrapt

Tegenstanders in het gebied stapten naar de Raad van State om de komst van 45 windmolens te blokkeren. In het oorspronkelijke plan zouden er vijftig windturbines komen, maar toenmalig minister Henk Kamp besloot er vijf bij Drouwenermond te schrappen. Die moeten overigens nog wel een andere plek in de provincie krijgen.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.