Tegenstanders windmolens: Vertraging en hardere acties

Er is veel protest tegen de komst van tientallen windmolens (Rechten: archief RTV Drenthe)
Er is veel protest tegen de komst van tientallen windmolens (Rechten: archief RTV Drenthe)
NIEUW-BUINEN - Tegenstanders van windmolens in het Drentse Mondengebied zijn zwaar teleurgesteld dat de bouw van 45 windmolens door kan gaan. Ze willen vertragingstactieken toepassen en denken dat er hardere acties komen.
De
bepaalde vanmorgen dat de bouw van de windmolens door kan gaan, omdat de procedures goed zijn doorlopen. Dat er onder de bevolking weinig draagvlak is, is geen argument om te stellen dat de molens er niet moeten komen. Het is aan de minister om bij tegengestelde belangen een keuze te maken.
"Het is een heel trieste vaststelling dat de Raad van State alle bezwaren heeft afgewezen. Wel is het zo dat we het als een voetnoot zien in het massieve verzet dat al acht jaar bezig is. En dat zal vanaf nu alleen maar heviger worden", reageert Jan Nieboer van actiegroep Tegenwind.

Niet verwacht

Nieboer had deze uitspraak niet verwacht. "Dit is teleurstellend en een enorme aanwijzing dat onze democratie failliet is." Ook vreest Nieboer de reacties van bewoners van de Veenkoloniën, die tegen de molens zijn. "Burgers die op deze manier belaagd worden aan de wortel van hun bestaan, zijn ongeleide projectielen. Ik houd mijn hart vast."
Zo waarschuwt Nieboer de toekomstige aannemers. "Wij weten tot welke dingen de bewoners van dit gebied toe in staat zijn, omdat zij in de kern van hun bestaan worden geraakt." Wat die eventuele acties inhouden, wil Nieboer niet vertellen. "Maar dat heb ik wel met de politie gedeeld. Ik weet dat sommige mensen in staat zijn om bijna terreur te plegen." Aannemers lopen volgens Nieboer de kans op terreur als ze windmolens gaan bouwen. "Absoluut", bevestigt het boegbeeld van de actiegroep.

Uitstel is afstel

Toch blijft Nieboer ervan overtuigd dat de windmolens er niet komen, ondanks de uitspraak van de Raad van State. "Er moet nog een kleine dertigtal vergunningen worden afgegeven. Daar gaan we bezwaar tegen maken", zegt Nieboer. "Ik denk dat uitstel nog steeds zal leiden tot afstel. Ik ben er stellig van overtuigd dat hier geen windpaal uit de grond zal verrijzen. De mensen willen het niet en het moet ook nog allemaal gefinancierd worden. Als ik financier was, zou ik mijn geld niet in een wespennest steken waar duizenden inwoners geen gevoel mee hebben. Dat is geen dreigement, da’s een feit."
Nieboer vervolgt: "We hebben nog een hele reeks aan argumenten die we nu gaan inzetten om ervoor te zorgen dat het gebied zo mooi blijft als dat het is."

'Zwaar op de maag'

Ook de PvdA in Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal laat weten diep teleurgesteld te zijn. Het besluit van RvS ligt volgens de partij 'zwaar op de maag'.
De PvdA gaat kijken of er politieke mogelijkheden zijn om de plannen alsnog te veranderen. Een van de alternatieven zijn zonneparken. Volgens de partij zouden dergelijke parken meer recht doen aan de belangen van inwoners.

Gemeenten teleurgesteld

De gemeente Aa en Hunze laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de Raad van State. Wethouder Co Lambert: "We hadden verwacht en gehoopt dat er toch nog rekening zou worden gehouden met de belangen van onze inwoners. Wij zijn erg teleurgesteld dat de plannen van de initiatiefnemers op geen enkel onderdeel aangepast moeten worden."
Ook de gemeente Borger-Odoorn is teleurgesteld. "De uitspraak van de Raad van State is duidelijk. We hadden verwacht en gehoopt dat het oordeel anders zou zijn, maar dit besluit is onherroepelijk en daar zullen we mee moeten omgaan. Het was al duidelijk dat we bij grote ruimtelijke ingrepen in ons gebied zelf aan zet willen blijven, omdat we dichter bij de mensen staan dan Den Haag. Dat er weinig draagvlak is onder de lokale bevolking heeft voor het eindoordeel van de raad helaas geen verschil gemaakt", zegt ​wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn.

'Verbinding zoeken met inwoners'

​Het college van Borger-Odoorn vindt desondanks dat het gebrek aan draagvlak wel een duidelijke plek moet krijgen in het vervolgtraject. "Voor de initiatiefnemers ligt er dan ook de belangrijke taak om de verbinding te zoeken met de inwoners van het gebied. We zijn als gemeente beschikbaar om daar een bijdrage aan te leveren", zegt Buijtelaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.