Kjeld Nuis schaatskoning van de Spelen: 'Het harde werken is eindelijk beloond'

Kjeld Nuis met zijn tweede gouden medaille (Rechten: ANP / Jerry Lampen)
Kjeld Nuis met zijn tweede gouden medaille (Rechten: ANP / Jerry Lampen)
SCHAATSEN - Sinds 1984 lukte het niemand meer om olympisch goud te winnen op zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Maar toen was daar Kjeld Nuis. Koning Kjeld.
De schaatser uit Emmen presteerde het bijna onmogelijke tijdens zijn debuut op de Olympische Spelen. Tien dagen na zijn gouden plak op de 1.500 meter reed hij vandaag op de
ook de snelste tijd: 1.07.95. "Oh man, dit was zó fucking spannend", zegt Nuis tegenover de NOS. "Ik heb er echt geen woorden voor."

'De zenuwen gierden door mijn lijf'

Nuis moest als allerlaatste aan de bak. Maar die start was alles behalve vlekkeloos: valse start. "Toen zat ik echt wel even te bibberen", geeft hij toe. "Ik stond al niet helemaal lekker, ik voelde het ijs breken. Toen was het godzijdank een valse start. En bij de tweede start was ik weg."
Nuis lijkt heel koel, maar niets is minder waar. "De zenuwen gierden echt door mijn lijf", vertelt hij. "Je voelt die druk echt wel, hoor. Maar ik kon zo knokken. Bij de wissel dacht ik: shit, hier heb ik niks aan. Daarna was het erop en erover. Dan maak je het ook af. Ik ging helemaal los."

En dan staat je naam achter de '1' op het scorebord. "Ja, dat is megavet. Echt zo kicken. Ik had hier ook zo op gehoopt. Het zat er ook wel in, maar je moet wel koel blijven. En dat ben ik gebleven", aldus een trotse Nuis. "Het is gewoon gelukt, ik heb twee gouden medailles."
Geen verkeerd olympisch debuut dus voor Nuis, die direct na de race z'n gouden plak kreeg. "Dat zijn wel dingen die tijdens het Wilhelmus wel even binnenkomen hoor", zegt hij. "Ik heb hier zo megahard voor geknokt. Maar ik heb niet eens aan m'n debuut gedacht, ik dacht: dit gaat 'm worden. Eindelijk is al dat harde werken beloond."

Illuster rijtje

Nuis is nu de derde schaatser die goud wint op de 1.000 en de 1.500 meter tijdens de Olympische Spelen. De Amerikaan Eric Heiden (die overigens op elke afstand goud won) in 1980 en de Canadees Gaétan Boucher in 1984 gingen hem voor. "Haha, te gek", reageert Nuis nuchter. "Echt geen idee, maar het is een mooi rijtje om tussen te staan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.