Henk Kuipers na vrijspraak toch zes weken de cel in

Henk Kuipers (Rechten: RTV Drenthe)
Henk Kuipers (Rechten: RTV Drenthe)
LEEUWARDEN/EMMEN - No Surrender-voorman Henk Kuipers uit Emmen is door het gerechtshof vrijgesproken van rijden onder invloed. Wel moet hij bij elkaar opgeteld zes weken de gevangenis in, omdat hij meerdere keren reed zonder geldig rijbewijs.
De zaak begint in september 2014. De politie vindt Henk Kuipers na het feestje in het clubhuis van No Surrender naast zijn motorfiets. Hij heeft meer gedronken dan toegestaan en praat volgens de aanwezige agenten met dubbele tong. De No Surrender-captain ontkent dat hij zelf gereden heeft. Een clublid zegt dat hij heeft gereden, maar met motor en passagier gevallen is.
Het Openbaar Ministerie vindt het verhaal ongeloofwaardig en eiste twee weken geleden een boete van 650 euro wegens rijden onder invloed. Het gerechtshof is van mening dat er geen bewijs is dat Henk Kuipers zelf gereden heeft en spreekt hem vrij.
Kuipers raakt in 2014 wel zijn rijbewijs kwijt omdat de politie er vanuit gaat dat hij dronken gereden heeft. "Maar dat was dus onterecht", zegt Roy van der Wal, de advocaat van Kuipers. De oud-beveiliger Kuipers stapt begin 2015 toch op de motor.

Lees meer: Geen rijbewijs OM eist zes weken gevangenisstraf tegen Henk Kuipers

Op 7 januari 2015 rijdt hij bij de grensovergang bij Zwartemeer in een politiefuik. Henk Kuipers weet op dat moment niet dat zijn rijbewijs ongeldig is, omdat er een bezwaarprocedure loopt tegen de invordering. Het gerechtshof is het daarmee eens en spreekt hem vrij.

Rijden zonder rijbewijs: twee weken cel

Op 17 april 2015 zien twee agenten een auto rijden met Duits kenteken, de man achter het stuur herkennen ze als Henk Kuipers. De politie volgt de auto, maar verliest die uit het oog. Een tijd later wordt de wagen aangetroffen in de buurt van het huis van Kuipers. De motor is warm.
Een vriend van de No Surrender-voorman verklaart dat hij heeft gereden, maar hij heeft een andere jas aan dan de man die agenten achter het stuur zagen. Het hof ziet geen reden om aan de verklaringen van de agenten te twijfelen en veroordeelt Kuipers tot twee weken cel.
Ook in twee andere zaken wordt de No Surrender voorman veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs, wat hem nog eens twee keer twee weken gevangenisstraf oplevert.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.