Definitief geen Duitse trein met naam Anne Frank

De Anne Frank-trein is van de baan (Rechten: EPA / Daniel Reinhardt)
De Anne Frank-trein is van de baan (Rechten: EPA / Daniel Reinhardt)
WESTERBORK - Deutsche Bahn (DB) ziet af van een plan om treinen te vernoemen naar historische persoonlijkheden, zoals Anne Frank. Een woordvoerder van het spoorbedrijf erkende tegenover de krant Bild dat een kwetsende inschattingsfout is gemaakt.
Deutsche Bahn had het publiek vorig jaar opgeroepen namen voor te stellen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. Daar kwam onder meer de naam van Anne Frank uit naar voren. Het vooruitzicht dat mogelijk een Anne Frank-trein door Duitsland zou rijden, leidde echter tot veel kritiek.

'Gevoelige kwestie'

Directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder zei eerder tegen RTV Drenthe de intentie van Deutsche Bahn op prijs te stellen. Wel erkende Mulder dat de kwestie gevoelig en dat de mening van overlevenden en nabestaanden het belangrijkst is. Anne Frank werd vanaf Kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd.
Lees meer: 'De combinatie van Anne Frank met een trein ligt gevoelig'In Nederland viel ook de Anne Frank Stichting over het plan. "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog'', stelde de stichting, die zich ook realiseerde dat 'initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.