KNSB: Geen marathon in Veenoord

De ijsvloer in Veenoord is niet goed genoeg om op te schaatsen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De ijsvloer in Veenoord is niet goed genoeg om op te schaatsen (Rechten: archief RTV Drenthe)
VEENOORD - Er komt deze week definitief geen vierde marathon op natuurijs. De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) laat weten dat er in Veenoord geen wedstrijd kan worden georganiseerd.
Bestuurslid Johan Boxem van de IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord baalt er enorm van dat de marathon niet door kan gaan. "Het is heel zuur dat het niet door kan gaan, maar we kunnen gewoon geen stabiele en goede baan garanderen", vertelt Boxem. "We hebben vele pogingen gedaan. Het ijs groeit goed aan, maar laat los. De wind zorgt ook voor problemen, zo komt er gravel van de naastgelegen tennisbaan op het ijs."

Ondergrond

Het weer en de ondergrond spelen de ijsbaan in Veenoord parten. Het ijs bleek volgens Boxem gisteren al enorm kwetsbaar te zijn door de ondergrond. "We hebben onze leden wat laten schaatsen, maar na afloop leek het net alsof de Ice Speedway over het ijs heen was geweest", zegt Boxem wanhopig. "We zijn er al een hele tijd mee bezig, maar het lukt niet. Er zijn zo'n man of zes hele nachten mee bezig geweest."

Zuur

Boxem baalt als een stekker, maar is strijdvaardig. "We zien dit als extra motivatie om het volgend jaar wel te laten lukken. Voor nu is het wel heel zuur, want als je het lijstje van geslaagde plekken voor marathons ziet, ontbreekt Veenoord." De baan is dan niet geschikt voor marathonschaatsen, er ligt wel ijs. Boxem: "Daar kunnen mensen gelukkig wel op schaatsen en we laten ze rijden tot de baan het niet meer houdt."

Wel in Arnhem en Noordlaren

In Arnhem en Noordlaren worden wel natuurijsmarathons georganiseerd. Beide marathons zijn live te volgen op de website van RTV Drenthe. De marathon in Noordlaren begint morgen om 10.00 uur. RTV Drenthe is live aanwezig. Die in Arnhem gaat vanavond om 19:00 van start.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.