FC Emmen geeft koppositie in periode uit handen: 0-2 tegen Jong AZ

Duin scoort de 0-2 voor Jong AZ. FC Emmen is de koppositie in de periodestrijd kwijt
VOETBAL - Een zeer pijnlijke avond voor FC Emmen. De ploeg van trainer Dick Lukkien kon bij winst op Jong AZ en wat hulp van andere clubs de 3e periodetitel pakken, maar verloor met 0-2.
Door die nederlaag en de winst van FC Dordrecht (0-1 bij De Graafschap) is Emmen de koppositie in die 3e periode kwijtgeraakt. Dordrecht heeft nu een punt meer dan Emmen en is bij een zege (maandag thuis tegen RKC) periodekampioen.

Trieste dag

De nederlaag tegen AZ was voor de Drentse club een afsluiting van een zeer trieste dag. Het overlijden van de dochter van oud-aanvoerder Antoine van der Linden sloeg in als een bom op De Oude Meerdijk. Nova van der Linden was al een paar maanden ernstig ziek, maar haar overlijden kwam toch nog zeer onverwacht. Als eerbetoon speelde FC Emmen met rouwbanden en in de zesde minuut volgde een hartverwarmend applaus van de ruim vierduizend toeschouwers.
FC Emmen was negentig minuten lang op de helft van Jong AZ te vinden, maar scoorde niet. In de slotfase trad een oude voetbalwet in werking. Uit de enige twee aanvallen van de club uit Alkmaar scoorden de gasten twee keer. Eerst passeerde Gersom Klok ongelukkig zijn eigen doelman en kort daarna maakte diezelfde Klok een overtreding in het strafschopgebied en maakte Duin de 0-2 vanaf de stip.

Overwicht

Vanaf de eerste minuut zocht Emmen de aanval. Jong AZ, dat eerder dit seizoen met 2-1 won van FC Emmen, werd ver teruggedrongen op eigen helft. Cas Peters kreeg de eerste kans voor de thuisclub, maar de topscorer kopte over. Daarna was het vooral Alexander Bannink die voor gevaar zorgde. Zijn eerste poging, een geweldige poeier, spatte uiteen op de lat, zijn tweede schot ging voorlangs, de derde kans kopte hij voorlangs en de bij de vierde mogelijkheid gleed hij net te laat in na een prima voorzet van Gersom Klok. Jong AZ hield tegen en deed dat met succes, al klaagde vrijwel iedereen in het stadion over de negatieve spelopvatting van de beloften uit Alkmaar.

Bannink en Bilate

Maar de spelopvatting van Jong AZ zorgde in de loop van de wedstrijd wel voor meer en meer moedeloosheid aan de kant van Emmen. Bannink wist kort na rust ook kans nummer vijf niet te benutten, liefst elf corners leverden geen enkel gevaar op (behoudens een schot van afstand van Glenn Bijl die een metertje naast ging) en nadat ook invaller Mario Bilate, die in de rust kwam voor Youri Loen, gestuit zag worden door AZ-doelman Nick Olio zakte bij de thuisclub de moed wel wat in de schoenen.

Domper(s)

De scherpte werd minder en minder, ook in de omschakeling. En dat kon Emmen niet gebruiken, want Jong AZ zocht in de laatste fase van de wedstrijd toch meer de aanval. Met succes, al had Jong AZ er de hulp van Gersom Klok voor nodig. Een schot die drie meter naast zou zijn gegaan werd door de vleugelverdediger van Emmen beroerd en plofte zomaar achter Dennis Telgenkamp tegen het net: 0-1. Emmen had nog vijf minuten (plus 3 minuten blessuretijd) om in ieder geval nog een punt te pakken en de winst in de 3e periode in eigen hand te houden, maar de thuisclub kon niet meer repareren. Sterker nog, er kwam nog een domper. In blessuretijd maakte Gersom Klok een lichte overtreding in het eigen strafschopgebied. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Jelle Duin: 0-2.