Merels leven langer in de stad dan in het bos

Een merel in de bosjes (Rechten: pixabay.com)
Een merel in de bosjes (Rechten: pixabay.com)
Merels leven langer in de stad dan in het bos. Toch zijn ze minder gezond. Dat blijkt uit onderzoek in vijf Europese steden, gedaan door biologen van de Rijksuniversiteit Groningen.
De onderzoekers bekeken merels in Granada, Sevilla, Madrid, Dijon en Turku en kwamen tot de conclusie dat stadsmerels sneller ouder worden, maar dat er toch relatief meer oude vogels in de stad zitten dan in het bos.

Minder roofdieren, meer voedsel

"Dit wijst erop dat de sterfte in de steden lager is, dus dat de voordelen van het stadsleven opwegen tegen de nadelen voor de gezondheid. Waarom dit zo is, is nog niet duidelijk. Wat er mogelijk aan bijdraagt is dat er in de steden minder roofdieren zijn die merels belagen en dat er meer voedsel is", aldus de wetenschappers.
De onderzoekers zagen het verschil in gezondheid aan de telomeren. Dat zijn de stukjes DNA die de uiteinden van chromosomen beschermen 'als de plastic kapjes van schoenveters'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.