'Bodemverontreiniging COA Ter Apel niet de oorzaak van ziektes'

Medewerkers van het COA in Ter Apel zijn niet ziek door de bodemverontreiniging (Rechten: RTV Drenthe)
Medewerkers van het COA in Ter Apel zijn niet ziek door de bodemverontreiniging (Rechten: RTV Drenthe)
TER APEL - De bloedneuzen, hoofdpijnen en prikkende ogen bij (oud)-medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben niets te maken met de bodemverontreiniging. Dat hebben de medewerkers en voormalig medewerkers vanochtend te horen gekregen.
"Ze zeggen dat er niets aan de hand is", zegt Pauline Goes tegen
. Haar man Mark werkte in het verleden als beveiliger in Ter Apel. Het stel heeft met verbazing geluisterd naar de uitkomsten.
"De gebouwen zijn alleen wat vervuild met schimmels en bacteriën", vervolgt Goes. De rest van de klachten wordt volgens haar toegeschreven aan een 'stresssyndroom'.

'Grote teleurstelling'

Een oud-medewerker van het voormalige NAVO-depot op datzelfde terrein is ook verbaasd. "Dit is een grote teleurstelling", volgens hem. "Alleen de COA-gebouwen zijn misschien niet in orde. Maar in de grond zit volgens hen te weinig gif om het verontrustend te laten zijn."

Kanker

De oud-medewerkers van het NAVO-depot moesten in de jaren tachtig een jaar lang gebotteld water drinken, omdat het leidingstelsel was aangetast. "Wij zijn 38 van de 250 mensen kwijt aan kanker", aldus de oud-medewerker. "Maar hier is zogenaamd niets aan de hand."
De commissie Gezondheidsklachten Ter Apel heeft onder leiding van oud-staatssecretaris Joop Atsma een eindverslag gemaakt over de ziekteverschijnselen. Dat wordt vanmiddag om 14.00 uur aan de pers gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.