Pluimveeslachterijen Haulerwijk en Dedemsvaart winnen bezwaar tegen NVWA

De pluimveeslachterijen zouden de boel niet op orde hebben (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
De pluimveeslachterijen zouden de boel niet op orde hebben (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
HAULERWIJK/DEDEMSVAART - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt maatregelen tegen een aantal pluimveeslachterijen in verschillende gemeenten.
Die maatregelen waren genomen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij controles in de slachterijen verontreinigingen op karkassen had gevonden.

'Boel niet op orde'

Twaalf slachterijen, waaronder in Haulerwijk en Dedemsvaart, gingen in beroep tegen het oordeel van de NVWA dat ze de boel niet op orde hadden. De slachterijen kregen gelijk, want het college vond de feiten niet ernstig genoeg.
Procedures om de voedselveiligheid te vergroten zouden niet goed op orde zijn en moesten daarom volgens de NVWA worden aangepast, maar het CBb vindt genoemde verontreinigingen onvoldoende voor die conclusie.

'Bezoedelingen onvoldoende'

De toezichthouders hadden bezoedelingen geconstateerd met onder andere mest en gal. "De enkele constatering dat bezoedelingen op karkassen zijn aangetroffen is onvoldoende om te concluderen dat de procedures niet op orde zijn", aldus het College.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste bestuursrechter in Nederland op het gebied van het sociaal-economisch bestuursrecht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.