Tot zes jaar cel geëist tegen leiders graafmachinebende

Drie verdachten verschenen voor de rechter. V.l.n.r. Franz I., Michel I. en Maik V. (tekening: Annet Zuurveen)
Drie verdachten verschenen voor de rechter. V.l.n.r. Franz I., Michel I. en Maik V. (tekening: Annet Zuurveen)
ASSEN - Tegen Franz I. (53) uit Assen is zes jaar cel geëist voor acht gevallen van oplichting via Marktplaats en het leiding geven aan een criminele organisatie.
Samen met zijn neef Michel I. (30) en Maik V. (37) uit Assen leidde hij de zogenoemde graafmachinebende, stelt het Openbaar Ministerie (OM). Tegen Michel I. en Maik V. eiste het OM vijf en vier jaar cel.

Vakantiehuisjes

De graafmachinebende bood tussen eind 2014 en maart 2015 graafmachines en andere zware voertuigen aan op Marktplaats voor bedragen tot 10.000 euro. Nadat ze waren opgepakt en in de zomer van 2015 weer vrijgelaten, bleken de oom en zijn neef I. gewoon verder te zijn gegaan met oplichting via Marktplaats.
Lees meer: Veertien verdachten Asser graafmachinebende voor de rechter
Begin 2016 opereerden ze niet meer vanuit hun huizen in Assen, maar vanaf vakantiehuisjes op de Veluwe. In het voorjaar werden ze opnieuw gearresteerd in een huisje in Scherpenzeel.

Te weinig politiemensen

In totaal deden meer dan zeventig gedupeerden aangifte van oplichting. 1.300 Marktplaatsadvertenties konden aan de bende worden gelinkt. Volgens de officier van justitie was het vanwege de capaciteitsproblemen bij de politie niet te doen om al die aangiftes uit te werken en mee te nemen in de strafzaak.

Doorgewinterde oplichter

Franz en Michel I. moesten voorkomen voor twaalf gevallen van oplichting. Bij de oudste verdachte zijn acht gevallen te bewijzen, vindt de officier van justitie, bij Michel I. tien gevallen. Toch was de eis voor Franz I. hoger. Dat komt mede omdat hij al sinds 1988 met justitie in aanraking komt voor oplichting. Hij is meerdere keren veroordeeld en heeft in zijn leven in totaal 78 maanden vastgezeten en 470 uren werkstraf verricht, had de voorzitter van de rechtbank berekend.
Hij handelde 'doordacht en weloverwogen', aldus de reclassering, die contstateerde dat oplichten een tweede natuur geworden is voor Franz I. Geldgebrek voerde hij aan als reden voor zijn praktijken.
Hij bekende het grootste deel van de beschuldigingen. Zijn neefje beriep zich in de rechtszaal op zijn zwijgrecht. Bij de politie heeft hij wel een deel bekend. Maik V. ontkent dat hij er wat mee te maken heeft. Als het aan justitie ligt, moeten de drie bijna 30.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Rolverdeling

Volgens het OM waren er binnen de graafmachinebende een aantal rollen te onderscheiden. Ten eerste de verkoper: Franz I. Hij deed zich voor als directeur van een zelfverzonnen bedrijf als klanten telefonisch op advertenties reageerden. Hij voerde toneelstukjes op aan de telefoon om kopers te overtuigen. Hij haalde ze over om dezelfde dag nog te betalen, zodat ze de machine ook dezelfde dag nog geleverd zouden krijgen. "Zo goed gespeeld, zó doortrapt", aldus de officier van justitie.
Michel I. wordt gezien als de cybercrimineel. Hij plaatste de advertenties en stuurde ook nepfacturen als kopers hadden betaald. Verder werd gewerkt met zo'n veertig 'geldezels', mensen die hun rekening en bankpas voor een kleine vergoeding ter beschikking stelden. Dat waren vaak drugsgebruikers of mensen met schulden. Kopers kregen hun rekeningnummer om het geld naar over te maken.
In de bende zaten ook cashers, die pinden in opdracht van de leiders het geld als een koper het had overgemaakt. Franz I. belde zo’n casher dan met de boodschap: "De koffie is klaar." Tot slot waren er ronselaars die steeds nieuwe geldezels wierven. De bende had vaak nieuwe rekeningen en pinpassen nodig, omdat de bank eerder gebruikte rekeningen blokkeerde als er melding van oplichting werd gemaakt.
De bendeleiders hadden volgens het OM alles zo goed uitgedacht dat ze niet traceerbaar waren via internet. De politie kreeg ze in de gaten doordat hun namen naar boven kwamen tijdens meerdere onderzoeken naar drugsbendes in Assen.

Vervolg zaak

Donderdag en volgende week dinsdag volgen nog elf verdachten. Op 17 mei doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.