Oplichter Anne K. krijgt werkstraf van veertig uur

Veertig uur werkstraf heeft Anne K. gekregen (Rechten: pixabay.com)
Veertig uur werkstraf heeft Anne K. gekregen (Rechten: pixabay.com)
EELDE - De van oorsprong uit Eelde afkomstige 53-jarige Anne K. moet van de politierechter een taakstraf van 40 uur uitvoeren voor oplichting en voor poging tot oplichting.
Ook legde de rechter hem een voorwaardelijke celstraf van drie weken op. "Desnoods op water en brood in een kerker", zei de rechter.

Relatie

De man heeft een vrouw uit Ten Boer opgelicht voor 150 euro. Dat gebeurde nadat hij een relatie met de vrouw aanknoopte via Relatieplanet. De man gaf zich in eerste instantie uit onder een andere naam. Er bloeide al snel iets moois tussen hen.

Lees meer: Oplichter Anne K. maakt opnieuw slachtoffers

Zes dagen na hun kennismaking gaf de man aan dat zijn bankpas gestolen was. Hij vroeg de Ten Boerse om 50 euro over te maken. Twee dagen later vroeg K. aan de vrouw weer om 100 euro. In plaats van 150 euro zou de vrouw 200 euro van de man terugkrijgen, zo beloofde hij haar. Hij had een chalet in Oostenrijk, geld was geen probleem, blufte de man.

Leugens en bedrog

De vrouw maakte het geld over op de rekening van de man, maar kreeg argwaan toen K. opnieuw vroeg om 40 euro over te maken. Hij moest - zo zei hij - met spoed naar zijn zieke zoon in een ziekenhuis. Dat bleek niet te kloppen. De vrouw maakte geen geld over, maar ging op onderzoek uit. Ze deed aangifte tegen de man die landelijke bekendheid geniet.
"Hij deed zich voor als een betrouwbare man met zijn chalet in Oostenrijk, dat niet bestond", zei de officier. Het Openbaar Ministerie had een maand cel tegen de man geëist.

Stropen van bankrekeningen

In 2014 lichtte de man ook meerdere vrouwen op die hem kenden via datingsites. Deze vrouwen deden aangifte van het leeghalen van hun bankrekeningen. Van twee van hen nam hij zelfs ongevraagd de auto mee. Ook verbleef de man veel in hotels, chalets en appartementen en ging er vandoor zonder te betalen. Dit deed hij onder meer in Pieterburen. Hij werd uiteindelijk klemgereden in Winsum.

Opgelicht

De praktijken van K. zijn uitgebreid belicht in tv-programma's als Radar en Opgelicht. Momenteel woont de man in Winschoten. K. is in 2010 nog veroordeeld tot tien maanden cel wegens oplichting en fraude.
In 2015 is de man door het Hof veroordeeld tot drie jaar, waarvan één voorwaardelijk. Cassatie in deze zaak loopt nog.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.