Nieuw college in Tynaarlo: VVD en PvdA vallen buiten de boot

VRIES - De gemeente Tynaarlo krijgt een college dat bestaat uit Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, D66, CDA en de ChristenUnie.
Dat heeft grootste partij Leefbaar Tynaarlo vanavond bekendgemaakt. De fracties vertegenwoordigen samen 15 van de 23 raadszetels. Het is het tweede college in Drenthe dat nagenoeg rond is, eerder kwam er al witte rook uit het gemeentehuis van
.

'Burger meer betrekken'

De VVD en de PvdA keren niet terug in het college. "Er is in een week tijd op een snelle en constructieve manier een nieuwe coalitie samengesteld. Ik blijf mij verbazen over de snelheid en de inzet van de hele raad. Iedereen is hartstikke enthousiast om een nieuwe wind te laten waaien in de gemeente Tynaarlo", zegt fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo.
Volgens Kloos is het de komende vier jaar belangrijk om de afstand tussen de politiek en de burger te verkleinen. "Je moet de burger meer betrokken laten raken bij dat wat er zich afspeelt in de gemeente. Het raadsprogramma zal binnenkort in samenspraak met de burger worden gerealiseerd en dat is de komende vier jaar de onderlegger voor het beleid in deze gemeente."

Van oppositie naar coalitie

Leefbaar Tynaarlo zit voor het eerst in het college van de gemeente. "We zullen ons in de nieuwe rol als coalitiepartner moeten voegen. Van 25 jaar oppositie naar coalitie is voor ons even wennen. Maar zoals gezegd: er gaat een nieuwe wind waaien in Tynaarlo, want de burger wordt directer betrokken", aldus Kloos.

Wethouders

Het nieuwe college telt vijf wethouders, waarvan vier fulltime en één voor vijftig procent. De kandidaat-wethouders zijn René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo), Oetra Gopal (GroenLinks), Pepijn Vemer (D66), Henk Lammers (CDA) en Hans de Graaf (ChristenUnie), die straks parttime-wethouder is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.