Welke dieren leven in jouw tuin?

Verschillende vogels stellen verschillende eisen aan een nestkast. (Rechten: Freenatureimages/Rudmer Zwerver)
Verschillende vogels stellen verschillende eisen aan een nestkast. (Rechten: Freenatureimages/Rudmer Zwerver)
In je tuin leven meer dieren dan je denkt. Als je er eens goed voor gaat zitten, zie je verschillende soorten voorbij komen. Maar wat doen ze daar? Zoeken ze eten of maken ze een nest om langere tijd te blijven?
Om daar achter te komen, is de tuintelling 'Van Kroeg tot Kraamkamer' begonnen. Tussen 14 april en 13 mei kun je op
doorgeven wat de dieren in jouw tuin doen.

Natuur in de tuin

Door deze telling leren we meer over het dierenleven in de tuin en over de verspreiding van wilde soorten. Bovendien laat de telling zien dat tuinen een belangrijk onderdeel van de natuur zijn.

Tips voor een diervriendelijke tuin

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je tuin natuurvriendelijker te maken. Hieronder een aantal tips van Landschapsbeheer Drenthe:
1. Zaden van bloemrijke planten zaaien. Bijen en vlinders komen hierop af. Kies planten die van nature in Drenthe voorkomen.
2. Een haag aanleggen. Vogels maken hun nest in de haag en vlinders kunnen er schuilen en zich voortplanten. De eenstijlige meidoorn is hier erg geschikt voor.
3. Nestkasten plaatsen. Het type kast dat nodig is, hangt af van de soort. Zo stellen kerkuilen, bosuilen en torenvalken verschillende eisen.
4. Wat rommel laten liggen. Een hoop met takken, bladeren en ander tuinafval is een schuilplaats voor amfibieën. Muizen, vogels en insecten maken er hun nest en vinden er voedsel.
5. Een vijver aanleggen. In en om een vijver planten libellen, salamanders, padden en kikkers zich voort. En het is een drinkplaats voor vogels en kleine zoogdieren.
De tuintelling is een samenwerking van Jaarrond Tuintelling en de Dierenbescherming.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.