Karsten Kroon geeft dopinggebruik toe

WIELRENNEN - Oud-wielrenner Karsten Kroon uit Dalen bekent dat hij tijdens zijn actieve carrière doping heeft gebruikt.
Hij reageert daarmee op een verhaal in
, waarin journalist Thijs Zonneveld schrijft dat de oud-renner van onder meer Rabobank en CSC hem dat 'off the record' heeft verteld. Kroon wist van de op handen zijnde publicatie.
"Het verhaal klopt. Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor", zegt Kroon tegen het ANP.

'Geen boek om geld te verdienen'

Volgens de schrijver van het artikel bekende Kroon (42) dopinggebruik tijdens de onderhandelingen over zijn medewerking als analyticus aan het onlineprogramma dat de krant tijdens de Giro van vorig jaar maakte. "Ik wil alle schijn vermijden dat ik een bekentenis doe om er zelf beter van te worden'', verklaart Kroon. "Ik heb tegen Thijs Zonneveld gezegd dat ik geen boek met hem ging schrijven om er vervolgens geld mee te verdienen.''
De dopingbekentenis van Kroon heeft voorlopig geen gevolgen voor zijn werkzaamheden bij Eurosport. De Dalenaar werkt sinds 2015 bij de sportzender als analyticus. "Belangrijkste voor Eurosport is dat hij nu zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door openheid te geven en spijt te betuigen. Daar laten we het voor nu bij", aldus een woordvoerder.

Interview met RTV Drenthe

In 2008 werd Kroon geïnterviewd door RTV Drenthe-sportverslaggever Karin Mulder. In het interview kwam het onderwerp doping ter sprake toen het over Bjarne Riis ging. Hij won de Tour in 1996 op doping. "Dat is een beetje een publiek geheim dat het in die tijd gebeurde. Het was niet echt een grote verrassing toen Bjarne dat toegaf. Hij was echt niet de enige in die tijd", zei Kroon destijds.

'Het zit in de mens om vals te spelen'

"Ik weet hoe moeilijk dat voor hem was, om dat toe te geven", ging Kroon verder door op Riis. "Dat haalt de hele glans van die overwinning weg. Ik ben blij dat-ie betrokken is gebleven bij de wielersport. Hij doet voor de sport in het algemeen heel goed werk. Ik denk dat het in de mens zit om vals te spelen, als ze daarbij iets kunnen winnen. Wielrennen is niet de enige sport waarin geld verdiend wordt. Er zijn sporten waarin veel meer verdiend wordt."

'Het wordt valsspelers moeilijk gemaakt'

Kroon vervolgde in dat interview: "Het is zeker naïef om te denken dat er in het wielrennen niets meer gebeurt. Natuurlijk gebeurt dat. Jazeker. Maar het wordt valsspelers heel erg moeilijk gemaakt. Bijna onmogelijk. Je bent bij voorbaat al schuldig. En dat heb ik al ver achter mij gelaten, dat ik mij aantrek wat andere mensen daarover zeggen. Ik weet in ieder geval wat ik er zelf voor doe en wat ik er zelf voor laat. Ik ben ontzettend trots op wat ik heb bereikt als wielrenner. Dat andere mensen daar een bepaalde mening over hebben, ja God, daar kan ik niets mee."
Kroon in 2008 voor de camera van RTV Drenthe over doping in het wielrennen vanaf 09:22:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.