Minder meldingen van discriminatie in het Noorden

Er kwamen minder meldingen binnen van discriminatie (Rechten: meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl)
Er kwamen minder meldingen binnen van discriminatie (Rechten: meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl)
ASSEN - Vanuit Noord-Nederland is het afgelopen jaar 774 keer melding gemaakt van discriminatie, blijkt uit de Monitor Discriminatie 2017. Vorig jaar waren dat er nog 867. Van alle meldingen in het Noorden afgelopen jaar, kwamen er 158 uit Drenthe. In 2016 waren dat er 180.
De meldingen zijn gedaan bij de politie, discriminatiemeldpunten en bij het College voor de Rechten van de Mens. David Bakker, werkzaam bij dit meldpunt, is ondanks de daling voorzichtig met conclusies trekken. "Het kan natuurlijk zijn dat er minder gediscrimineerd wordt, maar het is ook mogelijk dat mensen minder bereidwillig zijn om er melding van te maken."
Herkomst en huidskleur
Verreweg het vaakst - in veertig procent van de gevallen - zouden mensen zijn gediscrimineerd vanwege hun herkomst of huidskleur. "Een voorbeeld: een man wilde een bankrekening openen voor zijn dochter", vertelt Bakker. "Hiervoor werd door personeel gevraagd naar zijn geboortestad. Dat is Baghdad. Vervolgens werden er extra vragen aan hem gesteld over zijn geboorteplaats. Die man heeft dit vervolgens bij het meldpunt aangegeven."
Bij de politie kwamen over herkomst of huidskleur iets meer meldingen binnen, bij discriminatiemeldpunten blijft het aantal meldingen nagenoeg stabiel.
Ook is een stijging te zien in het aantal meldingen van discriminatie vanwege een handicap of een chronische ziekte. Daarnaast komen meer meldingen binnen van zwangerschapsdiscriminatie en discriminatie van transgenders.

Op de werkvloer

Discriminatie vindt vaak plaats op de werkvloer. "Hier wordt vaker melding van gemaakt dan als dit op straat plaatsvindt", vertelt Bakker. "Dat komt omdat als het op de werkvloer gebeurt, het door mensen wordt gedaan die je de volgende dag waarschijnlijk weer tegenkomst."
Bakker zegt dat bewustwording en preventie vooral belangrijk zijn om discriminatie te verminderen. "Daarom geven wij op vijftig scholen voorlichting over dit onderwerp."
De Monitor Discriminatie 2017 is hier te lezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.