Opnieuw dreigt tegenvaller bij NEC: sterkhouder Groeneveld geblesseerd

Het meespelen van NEC-sterkhouder Arnaut Groeneveld tegen FC Emmen is onzeker ((Rechten: Omroep Gelderland)
Het meespelen van NEC-sterkhouder Arnaut Groeneveld tegen FC Emmen is onzeker ((Rechten: Omroep Gelderland)
VOETBAL - NEC miste al de titel in de Jupiler League en moet in de eerste play-offwedstrijd tegen FC Emmen mogelijk ook sterkhouder Arnaut Groeneveld missen. De 21-jarige aanvaller liep een spierblessure op in het trainingskamp dat NEC het afgelopen weekend had in Mierlo.
De ernst van de kwetsuur die de speler van Jong Oranje opliep is nog onbekend.
Aanvallers Mohamed Rayhi, Steeven Langil en Sven Braken kampten de laatste weken ook al met blessures, maar die laatste twee liggen op koers om het eerste duel met Emmen te halen. Voor Groeneveld wordt dat lastiger.
Het is opnieuw een domper voor trainer Pepijn Lijnders, die volgens dagblad De Gelderlander als een tijdje onder enorme druk staat en sinds het mislopen van de titel in de Jupiler League onder hoogspanning.

Trainingskamp in Mierlo, ver weg van de onrust

Volgens het dagblad bleef een grote opstand tot nu toe uit, in de hoop op promotie via de nacompetitie. Toch koos de club om ter voorbereiding op de dubbele ontmoeting met Emmen de roerige omgeving te ontvluchten. NEC boekte een driedaagse trainingskamp in Mierlo, waar doelman Joris Delle per direct uit de selectie werd gezet.
Voor de pers is het op dit moment smullen in De Goffert, al waren de journalisten alleen vandaag nog welkom. Vanaf morgen blijven de hekken rondom het trainingsveld gesloten.

Afrekening

Volgens De Gelderlander is na afloop van de play-offs een afrekening voor het technisch beleid onvermijdelijk. Het voornaamste doelwit is Lijnders, die tot de zomer van 2019 vastligt. Zijn positie lijkt onhoudbaar bij het missen van promotie naar de eredivisie, het doel van NEC.
Technisch directeur Remco Oversier en algemeen directeur Wilco van Schaik toverden de debuterende trainer in de winterstop tevoorschijn als een duveltje uit een doosje. Vier maanden later is Lijnders, weggeplukt onder de vleugels van Jürgen Klopp bij Liverpool, aangeschoten wild.

NEC-commissaris Looyen was tegen de komst van Lijnders

Intern was zijn aanstelling vanaf het begin omstreden. Voetbalcommissaris Leen Looyen was volgens ingewijden tegen zijn komst. De voormalig trainer en technisch directeur kon Van Schaik en Oversier niet overtuigen. Looyen wilde een ervaren rot voor de groep. De commissaris, die geen interviews meer geeft, wil dat niet bevestigen.
Van Schaik en Oversier namen met de aanstelling van de onervaren Limburger een voorschot op een toekomst in de eredivisie. Ze wilden Lijnders de kans geven om tijdens de tweede seizoenshelft al aan het elftal te sleutelen. Daarmee namen Van Schaik en Oversier een enorm risico. De trainerswissel ging uiteindelijk ten koste van het resultaat op korte termijn.
De spelersgroep, verrast door de trainerswissel, bezweek in de tweede seizoenshelft onder de druk. Hoewel de selectie zelf een einde maakte aan de aanvallende 'zelfmoordtactiek' van Lijnders, maakt ze geen hechte indruk. Nu probeert de coach alsnog een geoliede machine te smeden. Een machine die het seizoen en wellicht ook Lijnders moet redden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.