Noord-Drentse brinken aan de Bokashi

Maandag krijgen de bomen aan de Putbrink in Norg nieuwe voeding van de gemeente Noordenveld. Het gaat om zogenoemde Bokashi; een Japanse methode om compost te maken. In dit geval met afgevallen bladeren.
De gemeente heeft de afgelopen tijd geëxperimenteerd met deze nieuwe manier van composteren, samen met Landschapsbeheer Drenthe en Boermarken Noordenveld. Op die manier is onder andere 300 ton gemeentelijk bladafval gefermenteerd en verworden tot een -hopelijk- smakelijk hapje voor de bodem van de brinken van Noord-Drenthe.

Lees meer: Wees niet te netjes laat het blad alsjeblieft liggen

De bomen op de brinken hebben het zwaar, blijkt uit onderzoek. De bodem is te zuur. En er zitten te weinig mineralen en natuurlijke meststoffen in. Door het toevoegen van de Bokashi hoopt de gemeente de bomen weer gezonder te krijgen. En het is tegelijkertijd een duurzame manier om van het bladafval af te komen, aldus de gemeente Noordenveld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.