Coevorden loopt corona-achterstand in met rode containers

20230220-coronageld
Wethouder Huizing bezorgt rode container op basisschool St. Theresia in Steenwijksmoer © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Kinderen en jongeren zijn hard getroffen in de coronaperiode. Vooral de beperkende maatregelen die op sommige momenten van kracht waren kwamen bij deze groep vaak hard binnen. Voorbeelden zijn schoolsluitingen en het binnen clubverband verbieden om te sporten. Het veroorzaakte leerachterstanden, maar ook in sociale en sportieve vaardigheden bleven veel jongeren stilstaan.
"Kinderen hadden thuisonderwijs of hadden gedeeltelijk op school les", brengt Marion Wesselink in herinnering. Zij is de directeur van basisschool Sint Theresia in Steenwijksmoer. "Maar ze konden ook niet bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Het was ook niet makkelijk om bij de buurkinderen te spelen. Dus los van dat ze niet naar school konden, hadden ze er ook buiten die tijd mee te maken."
Kijk hier hoe de eerst rode container werd bezorgd bij basisschool Sint Theresia in Steenwijksmoer:
(Tekst gaat verder onder de video)
Coevorden loopt corona-achterstand in met rode containers

Geld beschikbaar voor betere vaardigheden

Om kinderen hun sociale vaardigheden weer op te vijzelen, en om weer in beweging te komen, heeft de overheid een zak met geld beschikbaar gesteld. Het zogenaamde Nationaal Programma Onderwijs is voor scholen en gemeenten.
Basisschool Sint Theresia krijgt van de gemeente Coevorden een rode container met spellen die kinderen samen kunnen doen. Het is de eerste die wordt uitgereikt waarna alle andere basisscholen in de gemeente er een mogen ontvangen.

'Blijvend resultaat boeken'

"School heeft het geld vooral om in het onderwijs stappen te maken, en wij hebben ingezet op het sociaal-emotionele", verklaart wethouder Jeroen Huizing. Dat gaat vooral over samenwerken en beweging, beaamt hij. "We leiden ook schoolpleincoaches op. Dat zijn oudere leerlingen die jongere leerlingen kunnen helpen. We willen blijvend resultaat boeken."
Er is meer geld beschikbaar voor scholen en kinderopvangorganisaties dan er in eerste instantie wordt uitekeerd. Inwoners met goede ideeën kunnen zich ook bij die instanties melden. "Daar is nog ruimte voor in de potjes" lacht de wethouder. "Als het gaat om samenwerken en in beweging zijn, dan kan dat van alles zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.