Hoe is de Kibbelkoele eigenlijk ontstaan?

De Kibbelkoele bij Schoonoord
De Kibbelkoele © Van Oost Media
Het is niet de periode om de Kibbelkoele in te duiken en de schaatsen onderbinden voor een rondje gaat nu ook niet. Toch zijn er mensen die zich afvragen waar komt de Kibbelkoele eigenlijk vandaan? Hoe is de zwemplas ontstaan en waarom ligt die daar?
Die vragen kwamen binnen bij de Zoek Het Uit!-redactie van RTV Drenthe. Mooi om daar in te duiken, maar niet te diep, want zo diep is de Kibbelkoele niet.
Tussen Schoonoord, Noord-Sleen, Kibbelveen en de N376 ligt een zwemplas met de naam Kibbelkoele. Die zwemplas is ontstaan tijdens de bouw van autoweg N381, de Frieslandroute. Voor de bouw van een gedeelte van die weg hadden ze zand nodig en dat werd afgegraven in het nabijgelegen Kibbelveen. Meerdere zandafgravingen in die omgeving liggen daar om dezelfde reden.
De weg waar het zand terecht is gekomen
De weg waar het zand terecht is gekomen © Google Maps
In 1962 is er begonnen met de aanleg van het stukje N381 tussen Emmen en Noord-Sleen, precies het gedeelte waar het zand uit de Kibbelkoele voor nodig was. In 1964 was het gedeelte autoweg klaar.

Een kuil in het Kibbelveen

Het had niet veel gescheeld of de Kibbelkoele had een andere naam gehad. De naam Kibbelkoele stamt af van Kibbelveen en de naam Kibbelveen is rond 1926 ontstaan. Het Kibbelveen heette eerst het Noord-Sleenerveen, maar tijdens de ontginning van het gebied werd her en der gekibbeld over van wie welk stukje grond was.
Zo ontstond de naam Kibbelveen en graaf je daar een kuil (koele in het Drents) naast, dan is dat al snel de Kibbelkoele.
De zwemplas in vroeger tijden
De zwemplas in vroeger tijden © Drents Archief
Tegenwoordig is de Kibbelkoele een zwemplas waar het niet heel diep is. Dat was vroeger wel anders weet boswachter Ernst Jan Haakman van Staatsbosbeheer. "Hij was dieper, het was namelijk een zandafzuiging. Het noordelijke gedeelte was altijd al ondiep, maar het zuidelijke gedeelte was diep. Daar stonden ook hekken omheen."
Dat het zuidelijke gedeelte uiteindelijk ook ondiep werd heeft een trieste aanloop. "Er stonden hekken om het zuidelijke gedeelte, maar daar klommen mensen overheen en er zijn mensen verdronken. Toen is besloten om het zuidelijke gedeelte ook ondiep te maken."
Naast het zwemmen en het schaatsen wordt de omgeving van de Kibbelkoele gebruikt door mountainbikers. Zij maken gebruik van de bulten zand die er neergelegd zijn, nadat er gestopt is met het afgraven.
De vorm van de zwemplas levert wel eens wat hilariteit op. De Kibbelkoele lijkt vanuit de lucht namelijk op een mannelijk geslachtsdeel. Waarom hebben ze ooit voor die vorm gekozen? "Dat is niet bewust geweest", weet boswachter Haaksman. "Op die plekken was het het makkelijkst om zand af te graven."
Dit is de Kibbelkoele

Zoek Het Uit!

Verbaas je je ook over iets in Drenthe? Of snap je van iets niet hoe het zit in onze provincie? Schroom dan niet en stuur een bericht naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul onderstaand formulier in:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.