Emmen wil graag gebruik maken van duurzame energie uit Duitsland

Emmen wil graag gebruik maken van duurzame energie uit Duitsland (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Emmen wil graag gebruik maken van duurzame energie uit Duitsland
De gemeente Emmen wil graag duurzame energie uitwisselen met Duitse buurgemeenten. Op dit moment is dat vanwege regelgeving niet mogelijk, want energie mag alleen via het hoogspanningsnet over de landsgrens worden getransporteerd. Maar op het hoogspanningsnet is niet genoeg capaciteit.
Daarom komt Emmen samen met de provincie Drenthe met een oproep aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de regels aan te passen.

Aanspraak op overschot

Duitse buurgemeente Stadt Haren kent een overschot van 150% van de totale energiebehoefte. Dat betekent dat de regio veel meer duurzame energie opwekt dan het zelf kan gebruiken. Daarom wil gemeente Emmen gebruikmaken van deze energie. Maar omdat het volgens de huidige regels alleen is toegestaan om energie uit te wisselen via het hoogspanningsnet, kan er over de landsgrens geen duurzame energie uitgewisseld worden. De transportcapaciteit van dit netwerk is namelijk overbelast.

Niet toegestaan

Daarom zou de duurzame energie ondergronds uitgewisseld moeten worden, wat via het laagspanningsnet moet gebeuren. Alleen is dit niet toegestaan.
Daarom vraagt de gemeente Emmen om de regels af te stemmen met Duitsland, zodat het uitwisselen van duurzame energie alsnog mogelijk is. Emmen is sinds 2016 al gestart met een project met buurgemeente Stadt Haren om duurzame energie uit te wisselen. Beide partijen moeten hiervoor nog wel de ruimte krijgen.
Ook grensgemeenten Kerkrade in Limburg en Losser in Overijssel hebben het initiatief genomen voor soortgelijke projecten over de Nederlands-Duitse grens. Ook zij willen een aanpassing van de regels.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.