Celstraffen voor brandstichters

ASSEN - De twee Assenaren die verantwoordelijk zijn voor de geruchtmakende serie branden in Assen en Ubbena zomer 2006 zijn veroordeeld tot vier en twee jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.
In de nacht van 9 op 10 augustus hebben de jongens brand gesticht in een loods van een tuincentrum in Ubbena, chinees restaurant Jasmijn Garden in Assen en een monumentale boerderij die daarachter lag. Daarna hebben ze onder invloed van drugs vernielingen gepleegd in een flat aan de Smetanalaan. Aan de eigenaren van het restaurant moeten de mannen een schadevergoeding van 100.000 euro betalen. De opgelegde straf is lager dan de eis van twee weken geleden. Toen vond de officier van justitie dat de 21-jarige Assenaar voor zes jaar achter de tralies moest en zijn 23-jarige plaatsgenoot voor vier jaar. De branden destijds in Assen hadden een grote impact op de omgeving.
In het geval van E. benadrukte de rechtbank dat snelle behandeling geboden is, wat de relatief korte celstraf van twee jaar rechtvaardigt. E. heeft deze celstraf al bijna in voorarrest uitgezeten. Uit een uitvoerig onderzoek door het Pieter Baan Centrum is naar voren gekomen dat E. lijdt aan PDD NOS, dat hij depressief, destructief en wereldvreemd is en al vanaf zijn twaalfde verslaafd aan drugs.
Voor V. vindt de rechtbank verplichte behandeling niet nodig, hij wordt voldoende toerekeningsvatbaar geacht. Bij hem bestaat de kans dat hij ?eenmaal terug in de maatschappij- weer drugs gaat gebruiken en opnieuw problemen veroorzaakt, maar de kans bestaat ook dat hij goed wakker is geschud door de gevolgen van zijn daden. De deskundigen wijzen vooral op het anti-sociale gedrag van V., maar hebben geen duidelijke verklaring kunnen afleggen voor de daden van de Assenaar en de kans op herhaling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.