Winkelstraat Hoogeveen steeds stiller

HOOGEVEEN - Het centrum van Hoogeveen scoort slecht in een landelijk onderzoek naar de toe- en afname van het winkelend publiek.

Ten opzichte van vier jaar geleden is het winkelend publiek bijna gehalveerd. Dat is de grootste afname in het onderzoek van bureau Locatus onder 140 winkelcentra in het land. Emmen scoort een stuk beter in datzelfde onderzoek. Daar komt de laatste jaren ruim 30 procent meer winkelend publiek.
De tellingen zijn uitgevoerd in het najaar van 2008, vlak voor het uitbreken van de financiële crisis. Locatusdirecteur Zandbergen schat de gemiddelde daling van het aantal shoppers op circa 10 procent. Hij noemt de cijfers 'dramatisch'. Veel mensen oriënteren zich volgens hem eerst onder meer via internet en gaan dan gericht iets kopen. Dat doen ze ook steeds vaker buiten de stad, bij bouwmarkten, tuincentra en woninginrichters.
Er zijn ook locaties die zich goed kunnen handhaven of juist meer bezoekers trekken. Over het algemeen zijn dat de winkelkernen van gemeenten met een sterke regiofunctie en een breed winkelaanbod, zoals Deventer en Emmen. De Raad Nederlandse Detailhandel zegt dat het met de omzetten van de winkels niet zo dramatisch is gesteld. Een woordvoerder wijst erop dat de koopzondag - bij uitstek de dag voor funshoppen -populair blijft.
De gemeente Hoogeveen is zeer verbaasd over de uitkomsten het onderzoek. Volgens onderzoeksbureau Locatus verliest de traditionele winkelstraat met name in kleinere steden in rap tempo terrein aan webwinkels op het internet. Citymanager Leo Hoksbergen van Hoogeveen is niet onder de indruk. Hij daagt de directeur van het onderzoeksbureau uit om binnenkort naar Hoogeveen te komen om zijn onderzoek toe te lichten. Want het gaat juist de goede kant op met Hoogeveen, zegt Hoksbergen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.