Onderzoek naar stoornis gewelddadige oud-marinier

ASSEN - De 40-jarige ex-marinier uit Coevorden, die in juli zijn vrouw neerstak en haar en de twee kinderen lange tijd in huis gegijzeld hield, wordt verder onderzocht in het Pieter Baancentrum.
Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdagmiddag besloten. De man wordt ondermeer poging tot moord ten laste gelegd en mishandeling. De man mishandelde zijn vrouw op 15 juli in haar woning. Hun twee kinderen van 4 en 8 jaar waren getuige. De vrouw liep steekwonden op en moest met een hoogwerker uit huis worden gehaald. De man kreeg eerder een huisverbod opgelegd, omdat hij zijn vrouw mishandelde.
Naast poging tot moord wordt de man onder meer het overtreden van het huisverbod en wederrechtelijke vrijheidsberoving ten laste gelegd. De politie zette in juli een arrestatieteam in omdat de vrees groot was dat de ex-marinier, die lijdt aan een posttraumatische stress stoornis (PTTS), zijn vrouw en kinderen wat zou aandoen. De rechtszaak tegen hem is dinsdag aangehouden omdat er te veel vragen zijn over zijn toerekeningsvatbaarheid en de stoornis waaraan hij lijdt.
PTSS
De ex-marinier zou lijden aan ptss, post traumatisch stress stoornis dat hij opgelopen heeft in 1991 in Cambodja. Daarvoor is hij destijds behandeld in het Militair Hospitaal in Utrecht, maar deskundigen zijn het er niet over eens of die stoornis nu weer de kop heeft opgestoken. Ook moet nader onderzoek uitwijzen welke invloed het gebruik van ghb en anabole steroïde op de man heeft gehad. De rechtszaak kan maximaal drie maanden worden uitgesteld.
Engeland
Een recent onderzoek van het NAPO, de vakbond van reclasserings- en gevangenispersoneel in Engeland, laat zien dat een op de tien veteranen in de gevangenis zit. Ongeveer 8500 Engelse veteranen zitten nog opgesloten. Ongeveer 12.000 zijn voorwaardelijk vrijgelaten. Volgens het onderzoek is in de afgelopen vijf jaar het percentage van veteranen dat in de gevangenis terechtkomt gestegen met 30 procent.
Incidenteel
Volgens defensie gaat het in Nederland om incidentele gevallen, maar cijfers zijn niet bekend. Niemand houdt het bij. Ook hulpverleners niet. De SP-fractie in de Tweede Kamer wil dat Defensie en Justitie onderzoeken of en hoeveel veteranen in de gevangenis zitten of met justitie in aanraking zijn komen. Indien er sprake is van PTSS moeten zij vanaf nu de zorg krijgen die ze nodig hebben. De militaire vakbond ACOM zegt dat van de 160 veteranen met een oorlogstrauma in hun ledenbestand er 32 gevangenisstraf hebben gehad of nog ondergaan op dit moment.
Historie
De geschiedenis van het Posttraumatisch stress stoornis (PTSS) is eigenlijk niet lang. Omstreeks 1864 kende men 'Soldiers Heart', een soort PTSS. Voor het eerst wordt over PTSS gesproken in de literatuur zo rond 1911. Na de Eerste Wereldoorlog neemt het aantal gevallen toe. Posttraumatisch stress stoornis is ook wel bekend als Shell-shock. Pas in de tachtiger jaren van vorige eeuw komt er een serieuze manier van kijken op gang vanwege de vele Vietnamveteranen met het syndroom.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.