Provincies niet enthousiast over natuurakkoord

prijslandschapsbeheerg_81c6e921b74adb4bc12579620045f417.jpg
prijslandschapsbeheerg_81c6e921b74adb4bc12579620045f417.jpg
ASSEN - Het natuurakkoord tussen Rijk en provincies staat op losse schroeven.
In dat akkoord draagt staatssecretaris Henk Bleker de zorg voor de natuur over aan de provincies, maar wel na een forse bezuiniging. Voorwaarde voor het akkoord is dat alle twaalf provincies en de Tweede Kamer, hun goedkeuring geven.
Maar vrijdag stemden Provinciale Staten van Noord-Brabant als eerste tegen. Maandag wordt dat ook van Noord-Holland verwacht en ook Flevoland en Groningen dreigen dat te doen. Er is veel wantrouwen en onzekerheid over de gevolgen voor de provincies. De collegepartijen in Groningen vinden in een brief het akkoord 'vaag' en 'multi-interpretabel' en willen een toelichting, anders wordt er niet getekend.
Woensdag staat het akkoord op de agenda van een Drentse statencommissie. Gedeputeerde Rein Munniksma wacht dat af maar vindt dat er geen redelijk alternatief voor dit akkoord is. Voor hem zijn de consequenties onduidelijk, nu diverse provincies het akkoord niet tekenen. Dat laat hij via een woordvoerster weten. Ook Bleker heeft nog niet gereageerd en beraadt zich op de situatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.