Tweede Kamer dreigt stekker uit JSF-project te trekken

Het debat in de Tweede Kamer
Het debat in de Tweede Kamer
DEN HAAG - De Tweede Kamer debateert op dit moment over de aanschaf van de JSF-straaljager. Een meerderheid van de Kamer dreigt de komende nacht bij de stemmingen over moties de stekker uit het project te trekken.
Een project waarmee honderden banen in Hoogeveen gemoeid zijn. De SP loopt voorop in het stoppen met de JSF. Jasper van Dijk van de SP wil af van het peperdure project en verwacht vandaag een historisch besluit. Arjan El Fassed van GroenLinks wil een onderzoek instellen. De steun voor het JSF-project komt van de fracties van VVD, ChristenUnie, SGP en CDA.
Het probleem is dat veel cijfers over werkgelegenheid aannames zijn. Feitelijk werken er nu driehonderd mensen in Hoogeveen aan de JSF. Volgens PvdA-kamerlid Angelien Eijsink zijn dat landelijk - op basis van een brief van de minister - 420 banen. Volgens haar had je met dezelfde investeringen in andere sectoren veel meer banen kunnen creëren. Ze veegde de vloer aan met alle aannames over duizenden tot tienduizenden banen.

Volgens EZ-minister Verhagen is het zeker dat alle Fokker-banen in Hoogeveen verloren gaan als JSF niet wordt gekocht.Hij zei dat in een debatje met SP-kamerlid Jasper van Dijk.

Zie ook:


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.