Westerbork herdenkt eerste trein naar Auschwitz

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
WESTERBORK - In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag herdacht dat 70 jaar geleden de eerste Nederlandse Joden werden afgevoerd naar Auschwitz.
Op 15 juli 1942, ook op een zondag, vertrok het eerste transport met 1132 mensen naar het vernietigingskamp in Polen. De meeste Joden waren de nacht ervoor vanuit Amsterdam in kamp Westerbork aangekomen. Tot de eerste gedeporteerden behoorden ook 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Een paar dagen later kwam de trein in Auschwitz aan.

Slechts acht mannen van het eerste transport overleefden de oorlog. De herdenking, die om 15.00 uur begint, wordt bijgewoond door premier Mark Rutte.
In het begin van de middag zijn er speciale rondleidingen waarbij het eerste transport centraal staat. Bij het monument van De 102.000 Stenen, op de voormalige appelplaats van het kamp, is een expositie ingericht met foto's van de eerste gedeporteerden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.