'Ambulance stand-by laten staan bij thuisbevallingen'

De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht
De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht
MEPPEL - Bij twijfel alvast een ambulance in de straat als er thuis bevallen wordt. Dat is een oplossing die UMCG Ambulancezorg biedt, als acute verloskunde uit het ziekenhuis van Meppel verdwijnt.
In de regio rond Meppel wordt gevreesd dat de ambulance te laat bij het ziekenhuis aankomt, als tijdens het thuisbevallen de vrouw alsnog met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle moet.

Westerveld slechtst

Die vrees werd dit weekend nog eens versterkt door een onderzoek van RTL-Nieuws. Daaruit blijkt dat in levensbedreigende situaties de afgesproken aanrijtijd van 15 minuten door ambulances te vaak wordt overschreden. In Drenthe scoort Westerveld het slechtst: In 2010 en 2011 waren 122 van de 694 ritten niet binnen 15 minuten ter plekke, wat neerkomt op 17,6 procent. Westerveld staat daarmee op de 350-ste plek van in totaal 415 gemeenten.

Stand-by

Directeur Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg erkent dat hij in Westerveld slecht scoort met de aanrijtijden. Dit komt door de uitgestrektheid van het gebied en steeds meer verkeersremmende maatregelen. Hij begrijpt dat hierover bezorgdheid is. Maar hij heeft aangeboden straks de ambulances stand-by te laten staan bij bevallingen en daarmee wordt veel tijd gewonnen, zegt hij. Daarbij moeten verloskundigen bij enige twijfel al tijdig de ambulance waarschuwen.

Goede werkafspraken

Ook zijn er volgens Hiddes nog andere oplossingen, zoals betere samenwerking tussen verloskundigen en ambulancepersoneel. Hij doelt daarmee op goede werkafspraken en gezamenlijke scholing. Verder kijkt UMCG Ambulancezorg of er een ambulance vanuit Meppel, waar er twee staan, verplaatst kan worden richting Havelterberg, in de buurt van de A32. Maar dit kost geld en dat moet de verzekeraar goedkeuren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.