Amateur-historicus ontdekt eeuwenoud pad

WATEREN - Amateur-historicus Jan Douma uit Zorgvlied heeft een eeuwenoud pad ontdekt. Hij deed zijn bijzondere vondst op de heide van het Doldersummerveld.

Op beelden uit de ruimte via google-earth zag hij een vreemd lijnenpatroon in de hoek van het heideveld. Hij liet deskundigen opdraven, waaronder hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen Theo Spek. Die stelden vast dat Douma een eeuwenoude weg heeft ontdekt. Het gaat mogelijk om een middeleeuwse route van Diever naar Friesland, een onderdeel van de verbinding Groningen-Meppel. Volgens Douma heeft hij 'de A28 van de middeleeuwen' ontdekt en zijn er maar drie vergelijkbare vondsten in het hele land.


'De weg werd bereden door karren met ijzeren hoepels om houten wielen, getrokken door een of meer paarden of ossen', legt Douma uit.'Die karren vormden diepe sporen in het zand. Als die na een tijdje te diep en onbegaanbaar werden, dan verlegde men de route simpelweg naar een maagdelijk stuk hei naast de bestaande sporen. Zo ontstonden hier op den duur drie brede geulen naast elkaar op een hoger deel van het landschap.'


Douma hoopt dat eigenaar Het Drentse Landschap iets met zijn vondst gaat doen. Hij zou het mooi vinden als de oude route, waarvan ruim een kilometer zichtbaar is, een wandelpad wordt. De sporen worden in ieder geval vastgelegd op de Archeologische waardenkaart van de gemeente Westerveld.
Meer over dit onderwerp:
Wateren
Deel dit artikel: