Uitspraak gerechtshof: schilderijen van Van Loenen zijn vals

BEILEN - Het kunstenaarsechtpaar Van Loenen uit Beilen heeft twee valse schilderijen verkocht aan de Groningse verzamelaar Johan Meijering. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

Uit onderzoek van Forensicon blijkt dat de twee Altink-doeken Pic de Luc en Het Reitdiep vals zijn. Het gerechtshof neemt die conclusie over en stelt dat de zaak tussen beide partijen nu geschikt moet worden. Van drie andere betwiste schilderijen - Roggestompen, Gronings Landschap en Blauw Borgje, zegt het hof wel te twijfelen aan de echtheid, maar dat ze vals zijn is niet met zekerheid te zeggen.


Meijering kocht jaren geleden vijf De Ploeg-schilderijen van Van Loenen. Daarbij zaten ook doeken die in de beginjaren negentig ook al door Jusititie werden onderzocht, omdat ze vals zouden zijn, maar uiteindelijk viel de zaak niet te bewijzen. Ook kon niet worden aangetoond dat Van Loenen, die kunstschilder én kunsthandelaar is, ze zelf zou hebben vervalst.


Johan Meijering voert al bijna tien jaar strijd voor een schadeclaim, omdat hij zich opgelicht voelt, en noemt de uitspraak van het gerechtshof een doorbraak. Hij beraadt zich nog op de hoogte van een schadeclaim. Tegen het echtpaar Van Loenen zijn trouwens meerdere aangiften ingediend wegens oplichting en daarnaar doen politie en justitie nog nader onderzoek.

Deel dit artikel: