Valkeniers mogelijk op werelderfgoedlijst

HOOGEVEEN - Valkeniers in Nederland willen graag een plek op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Dat is een lijst die tradities en rituelen moet beschermen.

Op dit moment staan er al elf landen op de werelderfgoedlijst, maar Nederland heeft zich er nooit voor aangemeld. Tot grote onvrede van valkeniers, zoals Jan de Vries uit Hoogeveen. Als voorzitter van de landelijke valkeniersbond zette hij zich ruim zeven jaar lang in om Nederland op de lijst te krijgen: “Het is een van de oudste jachtvormen, het moet absoluut een beschermde status krijgen. Nu worden we als boze jagers gezien, maar we houden ons keurig aan de regels. Valkeniers beoefenen een eeuwenoude traditie en dat moet beschermd worden.”
In september dragen de valkeniers plannen voor aan de nationale Unesco-lijst. De valkeniers hopen dat hun eeuwenoude jachttraditie volgend jaar al op de Unesco-lijst staat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.