Iwema: "We zitten allemaal niet op één lijn"

MOTORSPORT - Geluk dwing je af, is een bekende uitdrukking. Zeker in de sport. Maar hoe dwing je af dat je niet door een collega-coureur van de baan wordt gereden? Die vraag zal Jasper Iwema uit Hooghalen zich ongetwijfeld hebben gesteld, toen hij na amper 20 seconden hard in aanraking kwam met het asfalt omdat de Italiaan Antonelli hem meenam in zijn val.

"De start was niet echt super, maar daarna kon ik toch een aantal plaatsen winst boeken. In de eerste echte bocht was het vervolgens voorbij. Antonelli bood meteen zijn verontschuldigingen aan. Later hoorde ik dat hij zijn verhaal had bijgesteld en mij de schuld gaf van de valpartij. Maar goed, dat maakt ook allemaal niets meer uit. Het is een race-ongeluk. Niets aan te doen. Op naar volgende week, naar de Grand Prix van Brno", aldus Iwema.


De Drent klinkt zakelijk, maar moet zo langzamerhand moedeloos worden van het huidige seizoen. Alles wat je als coureur kan meemaken aan pech, dat komt Iwema ook echt tegen. "Ja, dat klopt. Maar ik hoop dat de gifbeker leeg is na vandaag." Iwema zegt het met een lach en die lach is op dit moment misschien ook wel het enige dat hem op de been houdt, want ten aanzien van het team en de motor wordt er maar geen progressie geboekt. Na de blunder van het Tsjechische team tijdens de Grand Prix van Mugello (toen Iwema rondreed met een loszittend balhoofd) verliep ook het weekend op het circuit van Indianapolis niet zonder problemen. Vrijdag, tijdens de vrije trainingen, knapte de ketting van zijn Honda omdat het tandwiel niet goed vastzat.


In de afgelopen vijf weken, tijdens de zomerstop, is de blunder van Mugello wel besproken binnen het team. Maar of die gesprekken het team hechter hebben gemaakt valt te betwijfelen. "We zitten allemaal niet helemaal op één lijn", aldus Iwema. "Maar we hopen allemaal op betere tijden en resultaten." Het klinkt alsof Iwema en het Tsjechische team nou eenmaal tot elkaar veroordeeld zijn en het seizoen dan ook maar met elkaar gaan uitzingen. "Ja, ik kan me voorstellen dat dat zo overkomt. Of dat ook het geval is?... Ehm... Ja...of nee. Niet helemaal. Het is niet zo dat ik op de motor stap en dat ik blij ben dat het weekend weer voorbij is óf dat het seizoen er straks op zit. Ik probeer er honderd procent tegenaan te gaan om goede resultaten neer te zetten. Dat is mijn drive om elke keer weer op die motor te stappen."

Deel dit artikel: