FC Emmen verliest in Sittard

VOETBAL - FC Emmen wist ook haar derde competitieduel van het seizoen niet in winst om te zetten. In Limburg verloor de ploeg van trainer Joop Gall met 3-1 van Fortuna Sittard. "Een valse start", volgens FC Emmen-trainer Joop Gall. "Ik had in de eerste drie wedstrijden op meer gerekend", was de reactie van doelman Peter van der Vlag.
Niets in de eerste 35 minuten leek erop dat FC Emmen de punten zou laten in Sittard. De Drenthen, met Mazzetti als centrale verdediger in plaats van Bart de Groot en Eldridge Rojer als linksbuiten voor Mamedov ten opzichte van vorige week, begonnen sterk. Fortuna werd vroeg onder druk gezet, het middenveld was onder controle en de 1-0 voorsprong na zes minuten was een prima opsteker. Anmar Almubaraki onderschepte een slordige pass van Fortuna-captain De Boer, maakte een mooie lichaamsbeweging en schoot onhoudbaar binnen vanaf zestien meter.

De thuisploeg had geen antwoord op het frisse spel van FC Emmen, dat in Alexander Bannink continu de vrije man vond op het middenveld. Bovendien stapelde Fortuna fout op fout. Zes corners leverde het veldoverwicht van Emmen op, maar geen tweede goal. De enige die dichtbij de tweede treffer kwam was Wout Weghorst, maar zijn kopbal ging naast.

Verdedigend had Emmen geen enkele moeite. Spits Rajcomar was onzichtbaar en de gevraarlijke buitenspeler Diaz moest meer verdedigen dan hem lief is. Maar na zo'n 35 minuten veranderde dat beeld. Emmen leek laconieker. Er slopen kleine foutjes in het spel en Fortuna werd dreigender. In de slotfase van de eerste helft gaf Emmen binnen vijf minuten drie corners weg en de derde werd binnengekopt. Het was Khalouta die ongehinderd kon inkoppen: 1-1. Kort voor rust rust kroop de ploeg van Gall nog een keer door het oog van de naald toen een kopbal van Diaz, buiten bereik van Van der Vlag, net naast ging.

Een wolkbreuk in de rust zorgde ervoor dat het veld in de tweede helft op bepaalde plekken onbespeelbaar was geworden. "Het veld leende zch na rust voor vechtvoetbal, want echt goed voetballen was simpelweg niet mogelijk vanwege de plassen", aldus Gall. "Alleen dat pikte Fortuna Sittard wel op en wij niet." Ook twee schoten op de lat van de thuisploeg binnen één minuut deed het tij niet keren, alhoewel Eldridge Rojer in de 54e minuut dichtbij de 1-2 was. Zijn inzet werd echter gekeerd door Kaya. Vier minuten later scoorde Fortuna wel. Desorganisatie zorgde ervoor dat Diaz een diagonale bal, de lang onderweg was, simpel over Van der Vlag in het net kon koppen: 2-1.

Gall wisselde vervolgens drie keer en bracht Norair Mamedov voor Wijks, Rutger Worm voor Rojer en Bart de Groot voor Antoine van der Linden. Met die laatste wissel posteerde hij Mazzetti als exta spits en achterin was het duidelijk: 1 op 1. Alles of niets dus. Het werd niets, omdat FC Emmen stuntelig verdedigde bij een corner. Bart de Groot probeerde de bal met zijn knie richting doelman Van der Vlag te spelen, die vervolgens de bal losliet. Fortuna-invaller N'Koyi profiteerde dankbaar: 3-1.

Gall: "Ik had hier punten verwacht en dus is dit een grote domper. Volgende week komt titelfavoriet Sparta naar Emmen. Ik denk dat we na vanavond geen betere motivatie hebben om dan het een en ander recht te zetten."

FC Emmen staat na drie duels 17e in de Jupiler League. Alleen Almere City staat daar nog onder. De club uit Flevoland verloor drie keer op rij.