'Kerken moeten geen stemadvies geven'

ZUIDLAREN - Kerken horen geen stemadvies te geven. Dat zegt Wouter Slob, predikant in Zuidlaren en hoogleraar aan de faculteit Godsdienstwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij reageert daarmee op het het manifest Sociaal in plaats van liberaal, een initiatief van een groep predikanten en andere christenen die actief is in verschillende kerken. Zij roepen christenen op om links te stemmen.

Slob vindt dat niet gepast, maar snapt wel dat het onderliggende mensbeeld ter discussie wordt gesteld. ''In het geloof komt een mensbeeld naar voren dat niet bij elke politiek stroming past'', zegt de predikant. ''Ik zou nooit een stemadvies geven. In de kerk wordt dat ook al lang niet meer gedaan. Maar ik stel wel het mensbeeld vanuit de bijbel ter discussie. Dat speelt ook in de politiek en dus komt dat indirect wel ter sprake.''

Volgens Slob stemmen niet alle christenen automatisch op een christelijke partij. ''Dat is al jaren niet meer zo. Linkse partijen hebben ook oog voor de kwetsbaren in de samenleving en hebben ook christelijke elementen in hun programma's.''

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.