Groen van Toen tijdens Open Monumentendag

MEPPEL/SLEEN/ASSEN - Het thema Groen van Toen van de Open Monumentendag zorgde er zaterdag voor dat veel oude tuinen, landgoederen en cultuurgebieden werden bezocht. Naast de extra aandacht voor cultuurgroen waren ook veel monumentale gebouwen geopend.

In Meppen toonden medewerkers van het Frensenhoes een tien meter hoge zware houten driepoot met een lier waarmee boeren vroeger in onbruik geraakte putten afbraken en nieuwe bouwden. Alle onderdelen van de driepoot waren ooit al op verschillende plekken in het voormalige meester-timmermanbedrijf teruggevonden, maar zaterdag was het hele apparaat voor het eerst weer werkend te zien.


In Sleen is zondag in het multifunctioneel centrum De Brinken een dia-lezing waarin al het cultuurgroen in en rond Sleen te zien is. Fotograaf Bert Haan legde meer dan tweehonderd bijzondere groene plekken vast.


Assen is in tegenstelling tot de meeste Drentse dorpen niet ontstaan uit agrarisch gebruik maar is aangelegd. Dat is goed te zien aan de restanten van onder meer het Asserbos en de landgoederen Vredeveld, Dennenoord en Overcingel. Met of zonder gids kon zaterdag een wandeling worden gemaakt langs ruim dertig plekken met historisch groen in het stadscentrum.

Meer over dit onderwerp:
Assen Meppel Sleen
Deel dit artikel: